Leiders Catalaanse onafhankelijkheid achter tralies

Jordi Cuixart (links) en Jordi Sanchez (rechts) van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen Omnium Cultural en ANC moeten de cel in. ©EPA

Een Spaanse rechter stuurde maandagavond de leiders van de twee belangrijkste Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen naar de gevangenis.

Jordi Sánchez, topman van Asamblea Nacional Catalana (ANC) en Jordi Cuixart van Òmnium Cultural werden maandagavond in voorlopige hechtenis geplaatst.

Het Spaanse parket beschuldigde hen van opruiing en eiste hun opsluiting. De twee Catalanen belandden op de radar van de Spaanse justitie voor mobilisaties op 20 en 21 september, in de laatste rechte lijn naar het omstreden referendum over Catalaanse onafhankelijkheid.

‘De organisatoren van de actie hadden slechts een doel: verhinderen dat justitie en politie hun taken konden uitvoeren.’
Spaanse rechter

De ANC en Òmnium Cultural hadden hun aanhangers opgeroepen die dagen de straat op te trekken om te voorkomen dat leden van de Guardia Civil huiszoekingen zouden kunnen uitvoeren op het Catalaanse ‘ministerie’ van Economie en dat zij zouden kunnen overgaan tot arrestaties van Catalaanse regeringsmedewerkers.

Tijdens de acties staken actievoerders banden stuk van de voertuigen van de Guardia Civil, andere wagens werden vernield. Omdat de manifestanten zich massaal voor het regeringsgebouw verzameld hadden, konden de agenten urenlang geen kant op.

‘De organisatoren van die actie hadden slechts een doel: verhinderen dat justitie en politie hun taken konden uitvoeren’, stelde de rechter maandag. Daarom besliste ze Sánchez en Cuixart naar de cel te sturen.

Mogelijk nieuwe manifestaties

De rechter is strenger voor de twee leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen dan voor de toplui van de Catalaanse politie. Topman Josep Lluís Trapero en hoofdcommissaris Teresa Laplana blijven voorlopig immers op vrije voeten. Ze kregen wel enkele voorwaarden opgelegd. Zo mogen ze Spanje niet verlaten, moeten ze hun paspoort inleveren en moeten ze zich om de twee weken melden bij een politiekantoor bij hen in de buurt.

Het is afwachten hoe de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid gaan reageren op de beslissing van de Spaanse rechter om Sánchez en Cuixart naar de cel te sturen. Nieuwe grote manifestaties vallen niet uit te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud