Linken naar illegale foto's mag

Uitgelekte naaktfoto's van deze Britt Dekker waren het voorwerp van een belangrijke Europese rechtszaak. ©BELGAIMAGE

Websites mogen doorlinken naar andere webpagina’s waar illegaal verkregen content te vinden is. dat zegt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie (EHJ) in een advies.

Het advies heeft betrekking op een veelgevolgde rechtszaak tussen de Nederlandse website GeenStijl en het naaktmagazine Playboy, die ook voor uitgevers in ons land belang heeft.

GeenStijl plaatste in oktober 2011 een hyperlink naar gewaagde plaatjes van de blonde presentatrice Britt Dekker die op een Australische website waren gelekt, zonder toestemming van de Nederlandse Playboy-uitgever Sanoma.

De rechtbank legde GeenStijl daarvoor een boete op. De eigenaar van de website ging daarop in cassatie bij de Nederlandse Hoge Raad, die op haar beurt advies vroeg aan het Europees Hof van Justitie.

De advocaat-generaal van het EHJ zegt onder meer dat beheerders van websites bij het plaatsen van links niet telkens kunnen controleren of de inhoud van die andere website legitiem is. Hij vindt dat een verbod op zo’n links al te grote maatschappelijke gevolgen zou hebben.

Internetgebruikers zouden veel minder links plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website, als zij iedere keer blootstaan aan het risico van een rechtszaak. ’Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij’, staat in het advies.

Bovendien waren en zijn de bewuste naaktfoto’s nog op andere sites te vinden. Ook als GeenStijl de hyperlink had verwijderd, hadden mensen de foto's toch wel kunnen vinden, stelt de advocaat-generaal.

Het gaat om een advies, maar doorgaans wordt dit gevolgd door de rechters van het Hof. De vijf rechters doen over enkele maanden uitspraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud