Macron verliest tweede minister

De Franse minister van Defensie, Sylvie Goulard, stapt op. ©AFP

De Franse minister van Defensie, Sylvie Goulard, stapt op. Het lid van de centrumpartij MoDem was in opspraak gekomen door mogelijk misbruik van Europees geld.

De regering van de Franse president, Emmanuel Macron, kan niet ongewijzigd een doorstart maken na de parlementsverkiezingen. Maandag had minister van Territoriale Cohesie Richard Ferrand al bekendgemaakt zijn ministerportefeuille in te ruilen voor het fractieleiderschap van La République en Marche (LREM) in de Assemblée nationale.

Dinsdagmorgen liet ook minister van Defensie Sylvie Goulard weten een stap opzij te doen. 'Ik heb de president, na overleg met de premier, gevraagd me niet meer op te nemen in de regering', klonk het.

Fictieve jobs

De mededeling komt niet helemaal als een verrassing. De afgelopen dagen kwam Goulard, tot voor kort een gerespecteerd Europees Parlementslid, negatief in het nieuws.

Als speurders onderzoeken in welke omstandigheden mijn assistenten werkten, wil ik de handen vrij hebben om te bewijzen dat ik te goeder trouw gehandeld heb.
Sylvie Goulard
Franse ontslagnemende minister van Defensie

Justitie in Frankrijk opende een vooronderzoek om na te gaan of leden van Goulards centrumpartij MoDem assistenten in het Europees Parlement fictief tewerkgesteld hadden. 

'Als speurders onderzoeken in welke omstandigheden mijn assistenten werkten, wil ik de handen vrij hebben om te bewijzen dat ik te goeder trouw gehandeld heb en wil ik kunnen aantonen wat ik allemaal verwezenlijkt heb', luidde het.

Kandidaat-premier

Goulard wil naar eigen zeggen niet dat de militairen 'die soms hun leven riskeren', verwikkeld raken in polemieken waar ze niks mee te maken hebben.

'De president is aan een missie begonnen om het vertrouwen in de politiek te herstellen, Frankrijk te hervormen en Europa te herlanceren. Die operatie is belangrijker dan persoonlijke overwegingen', klonk het nog.

Goulard schaarde zich tijdens de presidentsrace snel achter Macron. Haar naam stond ook een tijdje op de lijst van kandidaat-premiers. Die job ging uiteindelijk naar Édouard Philippe.

MoDem in regering?

Na het vertrek van de minister van Defensie duikt de vraag op wat gaat gebeuren met Marielle de Sarnez, de minister van Europese Zaken. Ook haar naam viel in de zaak rond het mogelijke misbruik van Europees geld.

De partijgenote van Goulard sloot dinsdagvoormiddag alvast niet uit dat ze haar ministerportefeuille inruilt voor het fractieleiderschap van MoDem in de Assemblée. 'Alle opties liggen open voor mij. De regering of het fractieleiderschap zijn beide opwindende jobs.'

De Franse premier, Édouard Philippe (links), en minister van Justitie François Bayrou. ©AFP

Minister van Justitie François Bayrou, de partijleider van MoDem, liet weten dat het vertrek van Goulard er om 'strikt persoonlijke redenen' kwam.

Hij benadrukte dat haar ontslag niet betekent dat de MoDem geen deel meer uitmaakt van de nieuwe regering. Premier Édouard Philippe maakt de samenstelling van dat nieuwe kabinet in principe woensdag bekend. 

Macron heeft MoDem niet nodig in de regering. Want LREM heeft in het parlement ook zonder de centrumpartij een volstrekte meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content