Macron wil 'harde beslissingen' na zware rellen

Het achttiende protest van de gele hesjes in Parijs draaide zaterdag uit op rellen. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron wil extra maatregelen nemen om te vermijden dat het protest van de gehele hesjes even gewelddadig wordt als afgelopen zaterdag.

Dat zei Macron zaterdagavond na een vergadering van de crisiscel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De Franse president was op skiweekend, maar keerde vervroegd terug nadat het achttiende protestweekend van de gele hesjes in Parijs op geweld was uitgedraaid. Amokmakers vernielden zaterdag winkels en bankkantoren op de Champs-Elysées. In totaal werden 237  mensen gearresteerd, minstens 45 mensen raakten gewond.

'Al wie erbij was, is medeplichtig', verklaarde Macron  aan de pers. Volgens Macron zal de vergadering van de crisiscel gevolgd worden door voorstellen van de ministers en premier.

'Er zijn vandaag mensen die de Republiek op alle mogelijke manieren proberen te vernietigen', meent de president. In totaal kwamen zaterdag meer dan 32.000 mensen in Frankrijk op straat in het kader van het protest van de gele hesjes tegen het Franse regeringsbeleid, van wie zowat 10.000 in Parijs. Van hen waren er volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zowat 1.500 'ultra gewelddadig'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content