Macron wil nepnieuws bestrijden met nieuwe wet

Macron gaat met een nieuwe wet de strijd aanbinden met nepnieuws en propaganda. ©REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron wil nog dit jaar een wet laten goedkeuren om de verspreiding van nepnieuws op sociale media tegen te gaan.

Volgens Macron vormt ‘fake news’ een bedreiging voor de liberale democratieën, die moeten beschermd worden met ‘sterke wetgeving’. De Franse leider verklaarde dat vanmiddag tijdens het traditionele nieuwjaarsgesprek met journalisten. Meer details zullen de komende wekenn volgen.

Sinds zijn verkiezing vorig jaar haalde Macron het probleem van nepnieuws en propaganda al vaker aan. Hij bekritiseerde met name Rusland als verspreider van misleidende berichten. Macron beschuldigde ook de Russische nieuwszender RT ervan dat die tijdens de presidentscampagne moedwillig desinformatie over hem had verspreid om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Volgens Macron zal er vooral scherper worden toegekeken op socialemediaplatformen, vooral in verkiezingstijd.

Hij kondigde aan dat het mogelijk wordt om verspreiders van nepnieuws met een speciale procedure voor de rechter te dagen. Die kan dan beslissen om de inhoud te laten verwijderen, om een bepaald account af te sluiten of de toegang tot bepaalde sites te blokkeren.

Ook zal de audiovisuele waakhond CSA nieuwe bevoegdheden krijgen om propaganda van andere staten te bestrijden, zei Macron. Dat kan betekenen dat zenders als RT het in Frankrijk moeilijk zullen krijgen met sommige programma's.

Frankrijk is niet het eerste Europese land dat de strijd aanbindt met nepnieuws. Duitsland begon op nieuwjaarsdag met de uitvoering van een vorig jaar goedgekeurde wet.

Sociale media en andere online platformen met meer dan 2 miljoen leden moeten er binnen 24 uur extremistische en haatdragende inhoud die ‘vanzelfsprekend illegaal’ is verwijderen wanneer ze worden gewezen op de aanwezigheid daarvan.

In de Britse regering gaan intussen stemmen op om extremistische inhoud en haatpraat op sociale media strenger aan te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect