Madrid activeert zaterdag procedure om Catalaans zelfbestuur te beknotten

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, roept zijn ministers zaterdag bijeen voor een extra zitting. Daarop doet hij de volgende stappen om het zelfbestuur van Catalonië te beknotten. ©©GTRESONLINE

De Catalaanse premier laat in het midden of hij nu de onafhankelijkheid van zijn regio heeft uitgeroepen. De Spaanse regering komt zaterdag bijeen om het 'nucleaire wapen' boven te halen.

Voor tien uur donderdagochtend eiste de Spaanse premier Mariano Rajoy een duidelijk antwoord van de Catalaanse premier Carles Puigdemont over de onafhankelijkheidsverklaring van de regio. Hij verplichtte hem ook de grondwet weer na te leven.

Iets voor tienen rolde de langverwachte brief van Puigdemont uit de fax in de ambtswoning van Rajoy. De Catalaanse premier liet de onduidelijkheid regeren en schoof de bal door naar het Catalaanse parlement.

'Als de Spaanse regering de dialoog blijft weigeren en haar repressie voortzet, kan het Catalaanse parlement, als het dat gepast acht, de formele verklaring van onafhankelijkheid goedkeuren', klonk het.

Puigdemont verwijt Madrid 'de repressie' tegen het Catalaanse volk en zijn regering voort te zetten. 'De Spaanse autoriteiten hebben die zelfs nog opgedreven door de voorzitters van Òmnium Cultural en de Assemblea Nacional Catalana (twee Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen, red.) naar de cel te sturen, ook al streefden die op een vreedzame en democratische manier hun doel na', stelde de Catalaanse premier.

Door de facto het ultimatum te negeren dreigt Puigdemont een drastische Madrileense ingreep uit te lokken. Rajoy liet woensdag blijken dat de plannen klaarliggen om het Catalaanse bestuur over te nemen.

De beslissing om het beruchte grondwetsartikel 155, dat de machtsovername mogelijk maakt, te activeren valt wellicht zaterdag. Dan komt de Spaanse regering in een extra zitting over de kwestie bijeen.

'De Spaanse regering heeft om 10 uur vastgesteld dat de Catalaanse premier niet duidelijk gemaakt heeft of hij de onafhankelijkheid uitgeroepen heeft en of hij de grondwet weer gaat naleven', luidde het donderdag in een communiqué van de Spaanse regering. 

'Daarom doet Madrid de volgende stappen om artikel 155 van de grondwet te activeren', ging de Spaanse premier voort.

Maatregelen naar senaat

Tijdens de ministerraad van zaterdag keurt de ploeg-Rajoy een pakket maatregelen goed om het zelfbestuur van Catalonië te beknotten. 'Die maatregelen worden overgemaakt aan de senaat om de belangen van de Spanjaarden, en die van de Catalaanse burgers in het bijzonder, te beschermen en te garanderen dat de regio de grondwet weer naleeft', klonk het.

©REUTERS

Voor de Spaanse regering die maatregelen in de praktijk kan brengen, heeft ze de steun nodig van een volstrekte meerderheid in de senaat. Dat is een formaliteit.

Want Rajoy's conservatieve PP heeft alleen al een volstrekte meerderheid in die kamer van het parlement. Bovendien wist de Spaanse premier zich te verzekeren van de steun van de socialisten en van centrumpartij Ciudadanos (Burgers).

Afzetting Puigdemont?

Volgens Spaanse media zal de Spaanse senaat begin volgende week een speciale commissie oprichten om de regeringsplannen te bespreken. Na de stemming van de maatregelen in die commissie zou de Catalaanse premier nog een week krijgen om te antwoorden of bezwaren in te dienen.

Daarom doet Madrid de volgende stappen om artikel 155 van de grondwet te activeren.
Mariano Rajoy
Spaanse premier

Als de reactie van Puigdemont niet voldoet, stemt de senaat wellicht tussen 27 en 31 oktober over de maatregelen om de Catalaanse autonomie in te perken. 

De Spaanse regering richt haar pijlen in eerste instantie op de Catalaanse financiën en op de Catalaanse politie. Een afzetting van Puigdemont behoort ook tot de mogelijkheden. De Spaanse regering zou een 'territoriale afgevaardigde' naar de regio kunnen sturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud