Madrid grotendeels terug in lockdown

©AFP

Vanaf maandag mogen 850.000 Madrilenen alleen nog buiten voor hoogstnoodzakelijke verplaatsingen. Ook Nederland wordt strenger en het Verenigd Koninkrijk staat op het punt hetzelfde te doen.

Beetje bij beetje lijken in Europa de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus weer strenger te worden. In Madrid mogen vanaf maandag 850.000 inwoners alleen nog hun huis uit om te gaan werken, kinderen naar school te brengen, te winkelen of naar de dokter te gaan.

Volgens de Spaanse overheid gaat het niet om een terugkeer naar de strenge lockdown van deze lente, toen de Guardia Civil de Spaanse straten bewaakte. Premier Pedro Sanchez zei zaterdag dat hij geen nieuwe lockdown overweegt.

Veel Madrilenen verzetten zich tegen de lockdown. Dit weekend trokken manifestaties door de straten van de Spaanse hoofdstad.

Amsterdam

Ook Nederland verstrengt vanaf maandag in grote delen van het land de corona-regels. In zes regio's - het gebied rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - moeten cafés om 1 uur 's nachts dicht. Nieuwe klanten mogen vanaf middernacht niet meer binnen en ook de muziek moet om middernacht al stoppen.

Het is bovendien verboden je op te houden in groepen van meer dan vijftig personen, zelfs als dat in open lucht gebeurt. Er zijn wel uitzonderingen voor manifestaties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten.

Londen

In Londen krijgt premier Boris Johnson maandag de boodschap dat het VK een keerpunt heeft bereikt in de strijd tegen het virus en weer strenger zal moeten worden. Dat blijkt uit een geplande toespraak van Chris Whitty, het hoofd van de Britse gezondheidszorg, waarvan de pers dit weekend al de tekst zag.

Verwacht wordt daarom dat ook de bewegingsvrijheid in Londen de komende dagen weer beperkt wordt. Premier Boris Johnson zei vrijdag al dat het zou kunnen dat de maatregelen weer strenger worden. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, gaf die boodschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud