Marine Le Pen stelt 'Rassemblement national' voor

Marine Le Pen wil haar partij 'Front national' omdopen in 'Rassemblement national'. ©REUTERS

Marine Le Pen, herverkozen als voorzitster van de partij, heeft zondag 'Rassemblement national' voorgesteld als nieuwe naam van het Front national.

De leden van de partij mogen nu schriftelijk hun zegje doen over het voorstel. Pas over ten vroegste zes weken zal dat resultaat bekend zijn.

De Franse extreem-rechtse partij hield dit weekend in Rijsel een congres waar de naamsverandering op de agenda stond. Marine Le Pen is voorstander van de naamsverandering omdat het FN te beladen is en allianties onmogelijk maakt.

‘Waarom zouden we het nog verbergen? Het Front National is een probleem bij het zoeken van allianties’, verklaarde Le Pen vorige maand op een meeting in de Elzas. ‘Zonder naamsverandering kunnen we geen alliantie afsluiten. En als we geen alliantie kunnen afsluiten, kunnen we nooit besturen in de Vijfde Republiek.’

In één beweging worden de statuten van de partij herschreven en verdwijnt iedere band met het ‘oude’ Front National. Veelzeggend was dat op het congres het erevoorzitterschap afgenomen werd van Jean-Marie Le Pen (89), de vader van Marine.

Daarmee is zijn laatste formele connectie met de door zijn dochter Marine geleide politieke formatie doorgeknipt. Jean-Marie Le Pen stichtte de partij in oktober 1972.

Bittere nederlaag

Marine Le Pen haalde vorig jaar bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk 11 miljoen stemmen (33,9 procent), een record. Maar haar nederlaag was bitter. Ze verloor de strijd tijdens het tv-debat met de huidige president Emmanuel Macron. Dat tv-debat achtervolgt haar nog steeds en maakt haar voor vele Fransen onbekwaam om het land te besturen.

De 49-jarige Le Pen werd eerder op de dag met unanimiteit van de uitgebrachte stemmen herverkozen als voorzitster van de partij. Zij was de enige kandidate. Er waren 2,87 procent blanco of ongeldige stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud