Advertentie

Martin Schulz stapt op als leider Duitse SPD

SPD-boegbeeld Martin Schulz. ©AFP

SPD-leider stopt als partijvoorzitter nog voor de Duitse sociaaldemocraten zich hebben uitgesproken over de nieuwe coalitieregering.

SPD-leider Martin Schulz stopt met onmiddellijke ingang als partijvoorzitter. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in Berlijn.

Schulz wilde eigenlijk pas plaatsmaken voor zijn opvolgster Andrea Nahles wanneer de leden zich hadden uitgesproken over de deelname van de Duitse sociaaldemocraten aan de nieuwe coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel. De uitslag van die stemming wordt 4 maart bekend.

Het SPD-boegbeeld kwam in opspraak omdat hij snel de ministerpost van Buitenlandse Zaken opeiste. Hij kondigde vrijdag onder grote druk aan dat uiteindelijk toch niet te doen. Door zijn ambities op te offeren hoopte hij de 'grote coalitie' met Merkel te redden.

Er was immers afgesproken om de ministerposten pas na 4 maart te verdelen. Een groot deel van de SPD loopt storm tegen een nieuwe 'grote coalitie.' Sinds Merkel in 2005 aan de slag ging, regeerde ze al twee keer samen met de sociaaldemocraten. Telkens brak die samenwerking de SPD zuur op. Bij de verkiezingen van 24 september haalde de partij 20,5 procent, haar slechtste resultaat ooit. 

De desastreuze aftakeling van de partij werd Schulz zwaar aangerekend. Hij reeg als partijleider de inschattingsfouten aan elkaar en voerde een ronduit zwakke verkiezingscampagne.

Op 22 april stemmen de SPD-leden tijdens het partijcongres over de kandidatuur van Nahles.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud