May en Juncker gaan opnieuw onderhandelen

De Britse premier Theresa May en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ©EPA

De Britse premier en de voorzitter van de Europese Commissie blijven proberen om tot een geordende brexit te komen. Dat blijkt na meer dan twee uur brexitoverleg in Brussel. Een doorbraak kwam er niet.

De brexitgesprekken tussen de Britse premier Theresa May en de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn 'stevig maar constructief' verlopen. Dat zeggen ze in een statement dat ze na het overleg publiceerden. Van een echte vooruitgang is evenwel geen sprake.

May is op een mission impossible in Brussel. Ze wil de brexitdeal die het Verenigd Koninkrijk en de Europese leiders in november sloten op een aantal punten laten aanpassen. Het Britse Lagerhuis schoot de deal twee weken geleden af en vraagt een alternatief voor de backstop, het vangnet dat een harde grens tussen de Europese lidstaat Ierland en de Britse regio Noord-Ierland moet voorkomen. Maar Europa is niet geneigd toe te geven.

Nieuwe date eind februari

Juncker beklemtoonde tijdens het gesprek nog eens dat het brexitverdrag niet opnieuw opengebroken kan worden. Hij overweegt wel toevoegingen te doen aan de politieke verklaring die bij het scheidingsverdrag hoort en die het kader schetst voor de toekomstige relaties tussen de EU en het VK. Daarin kan dan staan dat er sneller afspraken over de toekomstige relatie worden gemaakt.

Premier Theresa May is op een mission impossible in Brussel.

De twee leiders hebben afgesproken eind februari opnieuw samen te komen. Intussen onderhandelen hun teams verder om een doorbraak te bereiken die zo veel mogelijk steun in het Britse parlement krijgt.

May heeft donderdagmiddag ook nog een ontmoeting met Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en met een delegatie van het Europees Parlement, dat het scheidingsakkoord ook moet bekrachtigen. Maandag zakt de Britse brexitminister Stephen Barclay naar Straatsburg af voor een onderhoud met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud