Advertentie

Merkel roept laatste keer op voor partijgenoot Laschet te stemmen

Merkel riep in het Duitse Aken een laatste keer op om voor Laschet en de 'toekomst' van Duitsland te stemmen. ©AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag voor de allerlaatste keer opgeroepen om voor haar partijgenoot Armin Laschet te stemmen. Volgens Merkel 'de toekomst' van Duitsland.

'Het gaat om jullie toekomst, om de toekomst van jullie kinderen en de toekomst van hun ouders', zei Merkel in Aken, vlakbij de grens met België. Daar vond de laatste verkiezingsmeeting plaats voor het beslissende moment op zondag.

'Jullie krijgen maar om de vier jaar de kans om op federaal niveau te beslissen wie jullie toekomst in Berlijn moet vormgeven', sprak Merkel aan de zijde van Laschet, de conservatieve kandidaat van haar partij CDU.

'Met passie'

Armin Laschet heeft zijn hele politieke leven laten zien dat hij dit kan bereiken, niet alleen in theorie, maar met passie en inzet.
Angela Merkel
Duitse bondskanselier

Merkel smeet de laatste weken alles in de strijd om de Duitsers te overtuigen voor de wat onhandige en weinig populaire Laschet te stemmen.

Merkel benadrukte dat de kiezer moet tekenen voor een regering van 'welvaart, veiligheid en vrede'. 'Armin Laschet heeft zijn hele politieke leven laten zien dat hij dit kan bereiken, niet alleen in theorie, maar met passie en inzet'. Ze prees hem als een leider die 'bruggen tussen mensen kan bouwen' en hun 'verschillen' kan accepteren.

Bloedstollend

Duitsland staat aan de vooravond van historische parlementsverkiezingen. Het belooft een bloedstollend duel te worden tussen de sociaaldemocraat Olaf Scholz en zijn conservatieve rivaal Laschet.

De laatste peilingen wijzen op een voorsprong voor Scholz. Maar met een grote onbesliste meerderheid kan het nog alle kanten op.

Dat Merkel alles uit de kast haalt, heeft ook te maken met het belabberde populariteit van het christendemocratische kartel CDU/CSU. Volgens de laatste peilingen halen ze nog geen kwart van de stemmen.

Momenteel landt de sociaaldemocratische SPD van vicekanselier en minister van Financiën Olaf Scholz hoger op 25,5 procent. De kloof lijkt groter te worden, maar andere peilingen voorspellen dan weer een veel kleiner verschil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud