Advertentie

Merkel: 'Europees asielbeleid extreem onbevredigend'

Duits kanselier Angela Merkel in het zomerinterview met televisiezender ZDF ©AFP

Europa heeft dringend nood aan een écht eengemaakt asielbeleid, met gemeenschappelijke afspraken over welke herkomstlanden 'veilig' zijn en welke niet. Dat zegt de Duitse kanselier Angela Merkel.

'Extreem onbevredigend', zo omschrijft zelfs de notoir voorzichtige Duitse kanselier Angela Merkel zondagavond in haar klassieke rentree-interview op de Duitse televisiezender ZDF de  Europese asielcrisis, die met een stroom vluchtelingen voor brandhaarden in onder meer het Franse Calais, het Griekse eiland Kos en aan de Macedonische grens zorgt. 

'We hebben lang over Griekenland gesproken, maar we zullen ons veel meer moeten bezighouden met de vraag hoe we op diplomatieke wijze de burgeroorlogen in buurregio's aanpakken', klinkt het.

We hebben niet alleen in theorie maar ook in de praktijk een Europees asielbeleid nodig
Angela Merkel
Duits bondskanselier

Maar ook op korte termijn moet Europa voor de kanselier in actie treden. 'We hebben niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk een Europees asielbeleid nodig, met gemeenschappelijke asielstandaarden over wat veilige herkomstlanden zijn en wat niet.' De kanselier stipt bijvoorbeeld aan dat 30 procent van de asielaanvragen in Duitsland uit de 'veilige' westelijke Balkan komen.

Volgens sommige ramingen zal Duitsland dit jaar 600.000 vluchtelingen te verwerken krijgen. Toch verzekert Merkel dat het land die stroom kan bolwerken. 'We zullen in samenspraak met de deelstaten een oplossing vinden, met een grotere capaciteit voor de opvangcentra. En we moeten ook sneller duidelijk maken wie kans maak om hier asiel te krijgen en wie niet'. 

Griekenland

Na het akkoord over een derde noodprogramma voor Griekenland, probeerde Merkel de meningsverschillen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te minimaliseren. Het IMF weigert tot nog toe aan het derde programma mee te doen, zolang Europa niet bereid is de Griekse schuldenberg tot een houdbaar niveau af te toppen.

Merkel zegt niet te twijfelen dat het IMF in oktober zal beslissen om bij te dragen aan de 86 miljard die de Grieken de komende drie jaar boven water moet houden. De kanselier herhaalde het klassieke standpunt: 'In de eurozone is een schuldenknip niet mogelijk, maar we zijn wel bereid om over een schuldverlichting met langere looptijden en lagere rentelasten te spreken.'

Rebellie

Met de uitspraken lijkt Merkel de rebellie in eigen rangen te willen indijken. Een maand geleden stemden 60 leden van Merkels eigen christendemocratische fractie in de Bondsdag tegen het voorstel om de gesprekken over het derde noodprogramma te beginnen.

De deal krijgt woensdag met de steun van de sociaaldemocratische regeringspartner zo goed als zeker groen licht, maar Merkel is ervoor beducht de rebellie in eigen rangen in te dijken. Op 22 november 2015 viert Merkel tien jaar Duits kanselierschap. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud