Advertentie

'Migranten dragen 148 miljard bij aan Duitse economie'

De Bayernkaserne in München, vroegere legerbasis die tot asielcentrum omgebouwd is ©REUTERS

22.300 euro. Dat is volgens het gezaghebbende onderzoeksbureau ZEW de bijdrage van elk van de 6,6 miljoen migranten aan de Duitse economie.

Net als in het Verenigd Koninkrijk is ook in Duitsland het thema immigratie politiek bijzonder gevoelig. Het onderzoeksinstituut Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) probeert met een studie in opdracht van de Bertelsmann Stichting de discussie met cijfers te onderpinnen.

Professor Holger Bonin, hoofd van de ZEW-tak arbeidsmarkt, ging na wat de economische impact is van de 6,6 miljoen immigranten die in 2012 in Duitsland leefden. Het resultaat is frappant: de migranten zouden tijdens de rest van hun leven 148 miljard euro méér aan sociale bijdragen en belastingen betalen, dan er naar hen via sociale zekerheid terugvloeit. Dat is 22.300 euro per migrant.

ZEW waarschuwt dat een jaarlijkse stroom migranten nodig is om de openbare financiën gelet op de demografische evolutie - met snel verouderende 'Duits-Duitse' bevolking - beheersbaar te houden. Met de uitgaven en inkomsten van de bevolking zoals die in 2012 samengesteld was, zou de staatsschuld op termijn tot 147 procent van het bruto binnenlands product exploderen.

Bonin stipt aan dat migranten met een hoger opleidingsniveau dan in 2012 het geval was, tot vier keer meer aan de Duitse economie zouden kunnen aanbrengen. 'Net daarom is het nodig nog veel meer inspanningen te doen om migranten in beter betaalde jobs te krijgen', stelt Bonin. Nu verdienen de 6,6 miljoen migranten duidelijk minder dan autochtonen, wat zich ook in kleinere bijdragen aan de schatkist vertaalt.

De studie stipt aan dat zelfs als jaarlijks netto 200.000 relatief hoog gekwalificeerde migranten naar Duitsland trekken, de openbare financiën nog niet op een duurzaam pad zitten. 'Het gat wordt alleen gedicht in het extreme geval dat alle migranten hooggekwalificeerd zijn', besluit Bonin. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud