nieuwsanalyse

Migratie primeert op vrijhandel voor May

©Photo News

Bedrijfsleiders baden in het zweet nu de toegang tot de Europese interne markt echt dicht lijkt te gaan. Het pond kachelt intussen verder.

 

‘Laat me een iets luid en duidelijk stellen: we verlaten niet de Europese Unie om meteen weer onze controle over migratie op te geven. En we vertrekken niet om snel terug te keren naar de rechtspraak van het Europees Hof van Justitie.’

Op de slotdag van het Conservatief partijcongres liet Theresa May er tijdens haar eerste grote speech als Brits premier geen twijfel over bestaan. Het Verenigd Koninkrijk ambieert een ‘harde brexit’.

Ondergeschikt

Ja, May wil ‘de Britse bedrijven maximale handelsvrijheid geven’. Maar zonder de erkenning van het vrij verkeer van personen is het weinig waarschijnlijk dat het VK, ook als niet-lidstaat, nog vrije toegang krijgt tot de Europese interne markt. Die economische levensader lijkt May echter ondergeschikt te achten aan migratiebeperking en Britse souvereiniteit.

Verzet tegen buitenlanders

Dat illustreert in de eerste plaats May’s electoraal opportunisme. Nu oppositiepartij Labour op apegapen ligt, door de interne hetze tegen extreemlinks leider Jeremy Corbyn, positioneerde May woensdag de tory’s als ‘het nieuwe centrum’.

'Deze strategie illustreert May's electoraal opportunisme'

Het gros van de brexit-stemmers, onder wie veel Labour-kiezers, stemde eind juni tegen Europa uit verzet tegen de instroom van buitenlanders. Dat volkssentiment tracht May nu politiek te recupereren.

Ideologisch

Maar de ‘harde brexit’ is ook ideologisch ingegeven door haar twee belangrijkste twee luitenanten: David Davis, die het nieuwe departement voor het vertrek uit de EU leidt, en minister van Internationale Handel Liam Fox. Beiden gelden al jaren als eurofobe hardliners.

Zo zei Fox dinsdag dat het lot van de zowat 3 miljoen EU-burgers die in het VK werken, ‘een van de belangrijkste troefkaarten’ wordt tijdens de brexit-onderhandelingen. Zowat driekwart van hen voldoet niet aan de strengere eisen die gelden voor niet-EU-burgers, en dreigt dus het VK uitgezet te worden.

We gaan bedrijven die niet lokaal aanwerven uitroken.
Amber Rudd
Minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd kondigde woensdag dan weer aan dat Britse bedrijven moeten bekendmaken hoeveel buitenlanders ze te werk stellen. Lees: ze moeten meer landgenoten in dienst nemen. 'We gaan bedrijven die niet lokaal aanwerven, uitroken.'

‘De Conservatieven wakkeren het vuur van xenofobie en haat nog’ aan, fulmineerde Corbyn. ‘We zijn wakker geworden met een UKIP-regering’, aldus de separatistische Schotse deelstaatpremier Nicola Sturgeon, die verwees naar de rechtspopulistische partij van Nigel Farage.

Maar ook, en vooral het Britse bedrijfsleven vreest voor de economische toekomst.

Kelderend pond

Zonder toegang tot de Europese vrije markt dreigen bedrijven die vanuit het VK opereren, importtarieven en dus een enorm handelsnadeel opgelegd te krijgen. Zo alludeerde Nissan-topman Carlos Ghosn al op de sluiting van de fabriek in het noord-Engelse Sunderland. Het is de hoofdreden waarom het Britse pond de jongste dagen kelderde naar haar laagste niveau sinds 1985. Woensdag zakte het zelfs even onder 1,27 dollar.

De Britse Kamer van Koophandel fulmineerde dan ook luidkeels tegen zowel Rudd als May. En de machtige Londense City-bankiers publiceerden een schrikwekkend rapport.

'75.000 jobs verloren'

38 miljard
Volgens de londense city zal een harde brexit, zonder toegang tot de Europese interne markt, de britse banksector 38 miljard pond en 75.000 jobs kosten, terwijl de Britse fiscus 10 miljard pond zou mislopen.

Als ook de erg internationale banksector in het VK, samen goed voor zo’n 10 procent van het Britse bruto binnenlands product, niet langer een paspoort voor de rest van de EU heeft, dreigen de financiële instellingen zo’n 38 miljard pond (43 miljard euro) omzet te verliezen. 75.000 jobs gaan dan verloren, en de Britse staatskas dreigt 10 miljard pond aan belastinginkomsten kwijt te spelen.

In het geval van een ‘zachte brexit’ - blijvende erkenning van EU-migratie in ruil voor toegang tot de interne markt - zouden de banken maar 2 miljard pond inkomsten derven en 4.000 werknemers zien vertrekken.

Plan C

Nu May en co dat meer gematigde scenario lijken uit te sluiten, stuurt de Londense City stilaan aan op een ‘plan C’. Een harde brexit zou gepaard moeten gaan met een overgangsperiode van vijf jaar die de banken in staat stelt hun afgeremde handelsmogelijkheden te verwerken.The City wil daarover lobbyen bij Fox en Davis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud