Na Apple verliest Vestager nu ook rechtszaak tegen Amazon

Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. ©AFP

Het gerecht van de Europese Unie ziet geen oneerlijk belastingvoordeel voor Amazon in Luxemburg en annuleert de door de Commissie geëiste terugbetaling van 250 miljoen euro achterstallige belastingen.

De Europese commissaris voor Concurrentie, Margrethe Vestager, haalde woensdag bakzeil bij het Gerecht van de Europese Unie, dat concurrentiezaken behandelt. Ze verliest een tweede belangrijke zaak over onterechte belastingvoordelen voor big tech, in dit geval Amazon.

Ze wint wel een andere, kleinere zaak tegen Luxemburg. De twee fiscale rulings die de energiegroep Engie, de moeder van onder meer het energiebedrijf Electrabel, genoot, vormen wel degelijk een oneerlijk belastingvoordeel. Engie moet 120 miljoen euro aan Luxemburg terugbetalen.

120 miljoen
terugbetaling
De energiegroep Engie moet Luxemburg 120 miljoen euro achterstallige belastingen terugbetalen.

Toch smaakt het arrest ongetwijfeld zuur voor de Europese Commissie en voor Vestager in het bijzonder. Ook Amazon genoot volgens de Commissie oneerlijke belastingvoordelen door een Luxemburgse fiscale ruling, een afspraak met de belastingautoriteiten uit 2003 die in 2011 nog verlengd werd.

Volgens Vestager vermeed Amazon dankzij die ruling belasting op driekwart van zijn winst. De Amerikaanse e-commercereus zou zo vier keer minder belastingen betalen dan lokale bedrijven. De Luxemburgse fiscus berekende de belastingaanslag via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Maar de Europese rechters zien in de aantijgingen van de Commissie 'geen voldoende bewijs om het bestaan van een belastingvoordeel aan te tonen'.

Trump

In haar eerste mandaat als Europees commissaris voor Mededinging trok Vestager ten strijde tegen oneerlijke belastingen. Ze deed dat in de nasleep van schandalen zoals LuxLeaks, waarbij belangrijke onthullingen over fiscale sluipwegen van multinationals werden blootgelegd.

De Europese Commissie levert geen voldoende bewijs om het bestaan van een belastingvoordeel aan te tonen.
Gerecht van de Europese Unie in arrest over Amazon

Niet toevallig kwamen ook grote Amerikaanse techbedrijven in het vizier van de Commissie. Het was de reden waarom de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump Vestager met de vinger wees als de 'Europese tax lady'. De belangrijkste belastingzaak die uitgevochten werd via concurrentieregels zaak was ongetwijfeld die tegen Apple: Vestager eiste dat de techgigant 13 miljard euro onterechte steun, in de vorm van belastingvoordelen, betaalde aan Ierland.

In het zog daarvan pakte ze ook de grootste internetwinkel ter wereld aan: ze eiste dat Amazon 250 miljoen euro aan ongeoorloofde belastingvoordelen moest terugbetalen aan Luxemburg. Die achterstallen moesten met rente worden terugbetaald.

Hoger beroep

Apple en Ierland stapten naar de Europese rechters tegen de beslissing. Ze kregen gelijk bij het Gerecht van de Europese Unie, dat bevoegd is voor concurrentiegeschillen. De miljardenboete, intussen opgelopen tot 14 miljard euro, werd geannuleerd. Vestager ging intussen wel in hoger beroep in die zaak bij het Europees Hof van Justitie.

Ook in de strijd tegen de Belgische overwinstrulings voor multinationals beet Vestager in het zand. Ook tegen die uitspraak van het Gerecht is de Deense in beroep gegaan. Maar toen het Europees Gerecht de belastingconstructies van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks in Nederland gedoogde en de terugbetaling van 25 miljoen euro annuleerde, ging Vestager niet in beroep.

Het aantal successen van de 'Tax Lady' is dus beperkt. Ook nu, na het Amazon-arrest, heeft de Commissie de kans in beroep te gaan bij het Europees Hof van Justitie. Maar de arresten geven Vestager wel het recht belastingvoordelen aan de kaak te stellen op basis van concurrentieregels. En de vele belastingzaken creëren tegelijk politieke druk en een aanpassing van de fiscale wetgeving voor techbedrijven, zowel in het kader van de OESO als in Europa zelf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud