Advertentie
Advertentie
netto

Nederland doet vanaf zondag grenscontroles op coronapas

Een archiefbeeld van een grenscontrole in Nederland. ©ANP

Reizigers die Nederland binnenrijden, kunnen vanaf zondag extra controle krijgen op het coronacertificaat. Wie dat niet kan voorleggen, krijgt meteen een boete van 95 euro.

Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse militaire dienst die politietaken uitvoert, aan het persagentschap ANP. Er komen mobiele controles aan de grens tussen België en Nederland, maar niet aan die met Duitsland.

Concreet moeten reizigers hun coronacertificaat (in ons land bekend als de CovidSafeBE-app) bijhebben. Dat bewijst dat u ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel over immuniteit tegen het virus beschikt ofwel negatief getest hebt op het virus. In dat laatste geval aanvaardt Nederland een PCR-test van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur.

Geen waarschuwing

De Nederlandse regering viseert vooral Nederlanders die terugkeren uit bestemmingen waar het coronavirus welig tiert, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal. De maatregel geldt eveneens voor Belgen die naar Nederland trekken, omdat ons land geel kleurt op de aangepaste coronakaart die onze noorderburen hanteren. Bij een controle krijgen overtreders geen waarschuwing, maar meteen een boete van 95 euro.

Wie na een verblijf van minstens 48 uur in Nederland naar België terugkeert, moet nog altijd het Passenger Locator Form (PLF) invullen. Tijdens de maand juli heeft de politie in ons land 121 inbreuken vastgesteld op het invullen van dat formulier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud