Advertentie

Nederland steekt België loef af met lagere bedrijfstaks

De liberaal Mark Rutte volgt zichzelf op als Nederlands premier. ©ANP

De nieuwe Nederlandse regering wil het tarief voor de vennootschapsbelasting verlagen tot 21 procent, wat fors lager is dan het tarief dat de regering-Michel met haar eigen hervorming beoogt.

Een Nederlands bedrijf betaalt vandaag een officieel tarief van 25 procent aan belastingen op haar winst. Op winst tot 250.000 euro wordt zelfs maar aan 20 procent aan vennootschapsbelasting betaald. Via allerhande aftrekken kan een onderneming dat tarief verder drukken.

Het nieuwe Nederlandse kabinet, dat volgende week aantreedt, is van plan om dat tarief te verlagen. Nederlandse bedrijven zullen binnenkort een basistarief van 20 procent betalen, het verlaagde tarief komt op 16 procent te liggen. Premier Mark Rutte wil dat financieren door de bestaande aftrekposten af te bouwen en door andere bedrijfsbelastingen iets te verhogen, meldt het Financieele Dagblad.

België verlaagt naar 25 procent

De wijze waarop Nederland de vennootschapsbelasting verlaagt, klinkt bekend in de oren. Ook de regering-Michel is naarstig aan het werk om het officiële tarief voor de bedrijfsbelasting naar beneden te halen. Belgische bedrijven betalen in theorie nu nog 33,99 procent belasting, tegen 2020 moet dat 25 procent worden. Kmo's betalen op de eerste 100.000 euro aan winst dan nog 20 procent.

Ook onze federale regering financiert de verlaging van de vennootschapsbelasting door te snoeien in bestaande aftrekken, zoals de notionele intrestaftrek. Ook worden een aantal bedrijfsbelastingen verhoogd, waardoor bedrijven bijvoorbeeld meer belasting zullen betalen als ze aandelen met winst verkopen.

Concurrentieel

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beklemtoont geregeld dat die hervorming van de vennootschapsbelasting nodig is om concurrentieel te blijven tegenover de buurlanden. In dat opzicht is de beslissing van de Nederlandse regering een tegenvaller, want we zullen er niet in slagen om onze noorderburen bij te benen.

In de Europese Unie ligt het officiële tarief voor de vennootschapsbelasting op gemiddeld 21,5 procent. In landen als het Verenigd Koninkrijk (19,5%) en Ierland (12,5%) is dat zelfs nog een pak minder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud