Advertentie
opmerkelijk

Obama: 'Vive la France!'

De Amerikaanse president, Barack Obama, trok naar de Franse ambassade in Washington om het rouwregister te ondertekenen. ©Photo News

De Amerikaanse president, Barack Obama, trok donderdagavond Amerikaanse tijd naar de Franse ambassade in Washington. De Democraat wilde er persoonlijk zijn medeleven betuigen na de aanslag woensdag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. In het rouwregister schreef hij een opmerkelijke boodschap: 'Vive la France!'

Barack Obama bracht donderdagavond Amerikaanse tijd een verrassingsbezoek aan de Franse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad. Hij stond erop persoonlijk een boodschap neer te pennen in het rouwregister dat de diplomatieke post opende na de bloedige aanslag op Charlie Hebdo. Die kostte woensdag het leven aan 12 mensen.

'In naam van alle Amerikanen betuig ik onze solidariteit met de Fransen na deze verschrikkelijke terreuraanslag in Parijs', begon Obama. 'We zijn al eeuwen bondgenoten met Frankrijk. Daarom willen we er samen met onze Franse broeders alles aan doen om ervoor te zorgen dat gerechtigheid geschiedt', voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president drukte de Fransen op het hart dat de terreur 'de vrijheid en onze idealen, idealen die de wereld verlichten' niet zal overwinnen. Hij beëindigde zijn boodschap van medeleven met de woorden 'Vive la France!'.

Weggehoond

De geste van Obama is opmerkelijk. Een decennium geleden zou een groot deel van de Amerikanen hem wellicht weggehoond hebben als hij enkele woorden Frans zou geschreven of gesproken hebben.

Want na de weigering van de Fransen om in 2003 deel te nemen aan de Amerikaanse militaire interventie in Irak, had Frankrijk het behoorlijk verkorven bij heel wat Amerikanen. Alle verwijzingen naar Frankrijk werden taboe. 'French fries' werden bijvoorbeeld omgedoopt in 'Freedom fries'. De toenmalige Amerikaanse president, George Bush junior, deed Franse wijnen zelfs in de ban.

Sinds Barack Obama het overnam van Bush, ontdooiden de relaties tussen de VS en Frankrijk weer. De afgelopen jaren toonde Frankrijk zich ook een betrouwbare bondgenoot. De Fransen namen in 2011 het voortouw in de NAVO-operatie in Libië. Die missie moest ervoor zorgen dat, in volle revolutie, het wapenembargo tegen dat Noord-Afrikaanse land werd nageleefd.

De afgelopen maanden gingen de Fransen ook mee voorop in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië.

Kerry

Afgelopen woensdag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, al aangetoond dat de relaties tussen de VS en Frankrijk vandaag een pak beter zijn dan in 2003. De francofiel richtte zich in de taal van Molière tot de Fransen om hen moed in te spreken.

'Ik wil me rechtstreeks richten tot de Parijzenaars en alle Fransen om hen te zeggen dat alle Amerikanen aan hun zijde staan', zei de minister. 'Geen enkel land weet beter dat vrijheid een prijs heeft want in Frankrijk zagen veel democratische idealen het licht.'

Sindsdien betuigden ook heel wat Amerikaanse parlementsleden hun medeleven. Sommigen vergeleken de aanslag op Charlie Hebdo zelfs met de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud