Advertentie
opmerkelijk

Oekraïne weert Rusland van Eurosong

Yulia Samojlova mag Oekraïne niet binnen voor het Eurovisiesongfestival. ©BELGAIMAGE

De Russische deelneemster aan het Eurovisiesongfestival mag het organiserende land Oekraïne niet binnen.

De Oekraïense veiligheidsdiensten kondigden woensdag aan dat ze Yulia Samojlova gedurende drie jaar in de ban doen. Dat betekent dat de zangeres niet kan deelnemen aan het Eurovisiesongfestival dat dit jaar in Kiev plaatsvindt.

Samojlova is persona non grata omdat ze in 2015 optrad op de Krim. Dat Oekraïense schiereiland werd in 2014 geannexeerd door Rusland. Volgens de Oekraïners staat een optreden gelijk aan een vijandige daad. Eerder namen ze al sancties tegen zowat 140 Russische artiesten.

Samojlova zou op 11 mei deelnemen aan de tweede halve finale. De zangeres, die in een rolstoel zit, wou deelnemen met het lied 'Flame is Burning'. België staat twee dagen eerder in de eerste halve finale. De finale staat gepland voor zaterdag 13 mei.

Yulia Samojlova - 'Flame is Burning'

Het zit er bovenarms op tussen Oekraïne en Rusland sinds de Oekraïners eind 2013 massaal op straat kwamen tegen de te grote invloed van het Kremlin. Daarop annexeerde Moskou de Krim en kwamen in Oost-Oekraïne pro-Russische separatisten in opstand.

Ook vorig jaar was het Eurovisiesongfestival het toneel van de strijd tussen beide landen. Toen stuurde Oekraïne de zangeres Jamala het podium op in Zweden. Haar lied '1944' ging over de massadeportatie van Krim-Tataren door Josef Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud