Advertentie

'One apple a day keeps Putin away'

Polen gaat massaal aan de appel. ©AFP

Polen is massaal aan de appel. Sinds Rusland afgelopen weekeinde zijn grenzen sloot voor Poolse groenten en fruit, raast een ludiek-patriottische dadendrang door de sociale media.

Het startsein was een leuze in de krant Puls Biznesu: 'Eet een appel. Zet Poetin een hak'. De reactie overtrof de stoutste verwachtingen. Selfies van appeletende Polen, bekende Polen, beroemde Polen. 750.000 bezoekers van het Przystanek-Woodstock festival grepen solidair naar de appel.  

De president van Polen, Bronisław Komorowski, gaf het goede voorbeeld. 'Dit kan een appeloorlog worden genoemd. Ik moedig iedereen aan om zich op een slimme manier in de strijd te mengen', stelde de president. Hij kreeg steun van Westerse bondgenoten. De Britse ambassadeur in Warschau poseerde gewapend met een Poolse appel.

Appeltaart

'Elke Pool zou nu minstens een kilo appels moeten kopen', stelde de linkse oppositiepoliticus Janusz Palikot. Zijn rivaal op links, oud-premier Leszek Miller, reageerde onmiddellijk: 'Ik drink appelcompot en appelsap. En appeltaart is mijn lievelingsgebak.' Dat liet het regerende Burgerplatform zich niet zeggen. 'Appeltaart is mijn allerlievelingste gebak', dichtte een partijwoordvoerster. 'En niets is zo lekker als appelsap.'

Kolega podrzucił info, że #jedzjabłka dotarło na Woodstock ;) pic.twitter.com/EDUsgejoKx— Grzegorz Nawacki (@nawacki) August 3, 2014

En wat te denken van de Żubrówka, bizonwodka met een grasspriet? Natuurlijk te genieten met appelsap. Daar kan geen Russische wodka tegenop. Bovendien hebben de Polen de afgelopen jaren hun arsenaal aangevuld met Westerse snufjes. De productie van cider – tot voor kort vrijwel onbekend – groeit snel. Appelmoes is daarentegen vrijwel onbekend.

Fruittelers

Ondertussen hebben Poolse fruittelers weinig reden tot lachen. Ze hebben met EU-steun moderne bedrijven opgebouwd en Polen tot de grootste appelexporteur ter wereld gemaakt. Ongeveer tweederde van die export ging naar Rusland. Een Poolse krant citeerde het leedvermaak op de Russische staatstelevisie: 'Krijgen de Polen hun wormstekige appels voor een miljard euro wel op?'

Met wormen heeft de boycot weinig te maken. Met politiek des te meer. Vandaar dat de Polen zoeken naar andere markten. En natuurlijk hopen ze dat op de eigen, Europese markt meer appels worden gegeten. Een reclame-slogan hebben ze al: 'One apple a day keeps Putin away'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud