Parijs en Amsterdam halen brexitbuit binnen

De Herengracht in Amsterdam ©Klaas Fopma/Hollandse Hoogte

Brussel vist achter het net bij de verhuis van het Europese Medicijnenagentschap (EMA) en van de Europese Bankenautoriteit (EBA). Beide instellingen verlaten Londen door de brexit. Het EMA gaat naar Amsterdam, de EBA naar Parijs.

Uiteindelijk velde een loting het verdict. De kandidatuur van Brussel sneuvelde in de eerste ronde.

Door de brexit moet het EMA vanuit Londen verhuizen naar het vasteland. De voorbije maanden hadden 19 lidstaten een stad naar voren geschoven als nieuwe thuisbasis voor het agentschap dat medicijnen evalueert. Het EMA telt ongeveer 900 personeelsleden, is goed voor tienduizenden hotelovernachtingen per jaar en heeft een sterke aantrekkingskracht op de farmasector.

Loting

900
Het EMA telt ongeveer 900 personeelsleden en is goed voor tienduizenden hotelovernachtingen per jaar.

De Nederlandse hoofdstad haalde volgens Europese bronnen in een derde ronde net als Milaan 13 stemmen. Uiteindelijk moest de toewijzing gebeuren via een loting. Milaan lag in de tweede ronde nog op kop met 12 stemmen, voor Amsterdam met negen stemmen en Kopenhagen met vijf stemmen.

Brussel overleefde de eerste ronde niet. De Belgische hoofdstad haalde vijf punten. De ministers moesten in die eerste ronde respectievelijk drie, twee en één punt uitdelen aan hun drie favoriete kandidaat-steden. Ze mochten ook op hun eigen inzending stemmen.

Ook de Slovaakse hoofdstad Bratislava viel verrassend genoeg al uit de race na de eerste ronde. Kandidaten als Bonn en Rijsel moesten genoegen nemen met drie stempunten.

Bankenautoriteit

Brussel maakte nog kans op de Europese Bankenautoriteit (EBA), dat eveneens uit Londen moet verhuizen. Maar maandagavond werd duidelijk dat België ook in dit dossier de duimen moet leggen. Net als bij de toewijzing van het Europese Medicijnenagentschap moest het lot beslissen over de toekomstige locatie van de EBA.

Na drie geheime stemrondes hadden Parijs en Dublin elk dertien stemmen gekregen. Frankfurt was na de tweede ronde uit de race gevallen. Brussel overleefde de eerste ronde niet. De Belgische hoofdstad moest genoegen nemen met vijf stempunten. Ook Wenen, Luxemburg, Warschau en Praag grepen al in de eerste ronde naast de financiële toezichthouder. 

De Bolle

Nu Brussel naast een Europees agentschap grijpt, richt de Belgische diplomatie zich op de kandidatuur van Catherine De Bolle voor een topjob bij Europol. 'Men kan misschien zeggen dat we al veel Europese instellingen hebben, maar niet dat we oververtegenwoordigd zijn in de instellingen', zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) na afloop van de stemming over de nieuwe locaties van de Europese agentschappen.

Gesponsorde inhoud

Partner content