Poetin: 'Skripal-verdachten' zijn terecht

De twee Russische verdachten van de aanval op Sergej Skripal en zijn dochter. ©AFP

Rusland heeft de twee mannen geïdentificeerd die door de Britse autoriteiten worden verdacht van de aanslag op Sergej Skripal in Zuid-Engeland. Het gaat volgens president Poetin om heel gewone burgers.

De Russische president Vladimir Poetin sprak de hoop uit dat de twee verdachten snel hun verhaal aan de wereld zullen vertellen.

Een van de twee heeft woensdag tegen Russische media gezegd dat hij waarschijnlijk komende week een verklaring aflegt. Hij werkt naar eigen zeggen voor een farmaceutisch bedrijf in Tomsk, berichtte de televisiezender Rossiya-24.

De Britse autoriteiten gaven de namen Alexander Petrov en Roeslan Bosjirov vrij, maar meldden dat het waarschijnlijk om schuilnamen gaat. Volgens de Britse regering maken de Russen deel uit van de militaire inlichtingendienst GROe. Ze zouden begin maart in Salisbury hebben geprobeerd de voormalige Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter te vermoorden.

Skripal en zijn dochter werden het slachtoffer van een aanslag met het merkwaardig zenuwgas novitsjok, dat ooit in de Sovjet-Unie als chemisch wapen werd ontwikkeld. Ze werden bewusteloos aangetroffen in een winkelcentrum in Skripals woonplaats Salisbury. Beiden overleefden de gifaanval.

Skripal werkte bij de Russische inlichtingendienst en spioneerde voor de Britten. Hij werd in 2004 in Rusland gearresteerd en kreeg 13 jaar cel voor hoogverraad. In 2010 werd hij in een spionnenruil vrijgelaten en vestigde hij zich in Engeland. Volgens de Russische regering slaat de beschuldiging dat het Kremlin achter de aanslag zit nergens op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect