'Premier Malta stapt op'

Maltese burgers kwamen op straat om het ontslag van premier Joseph Muscat te eisen. ©AFP

Door zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia is de positie van de Maltese premier Joseph Muscat onhoudbaar geworden.

De politieke crisis in Malta heeft een hoogtepunt bereikt. Nadat twee toplui - Keith Schembri, de stafchef van de premier, en Konrad Mizzi, minister van Toerisme - dinsdag ontslag namen, zou nu ook premier Joseph Muscat aftreden. Dat schrijft de plaatselijke krant Times of Malta. 

Enkele regeringsleiders, waaronder de premier, kwamen in opspraak nadat ze gelinkt werden aan de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. In de nasleep van de Panama-papers deed Caruana Galizia onderzoek naar corruptie in de Maltese politiek. Ze overleed op 16 oktober 2017 op 53-jarige leeftijd door een aanslag met een autobom.

De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia werd in 2017 vermoord met een autobom. ©AFP

Het onderzoek naar haar dood kwam deze week in een stroomversnelling toen de zakenman Yorgen Fenech werd opgepakt. Volgens de onderzoeksjournaliste betaalde Fenech steekpenningen aan politici, onder wie Schembri en Mizzi. Intussen is Fenech vrijgelaten onder politietoezicht. Schembri werd opgepakt en dan weer vrijgelaten.

De druk op Muscat om af te treden bereikte deze week een hoogtepunt. In de Maltese hoofdstad Valletta kwamen burgers op straat om zijn ontslag te eisen. Nu zou hij zijn ontslag aangekondigd hebben aan zijn entourage, maar een woordvoerder weigerde dat te bevestigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect