'Rebellen Oekraïne halen wapens van front'

De rust in Debaltsevo lijkt even teruggekeerd ©REUTERS

Pro-Russische opstandelingen in Oekraïne claimen dat ze al hun pantservoertuigen en andere zware wapens hebben weggehaald van het front in de door hun gecontroleerde oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Daarbij zouden ze voldoen aan een van de belangrijkste voorwaarden van het vredesakkoord dat vorige maand in het Wit-Russische Minsk is opgesteld. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat zondag evenwel niet.

Volgens een Oekraïense legerwoordvoerder proberen de rebellen de OVSE te misleiden. 'Het militaire materieel dat de rebellen terughalen, brengen ze in de nacht weer terug naar het front', aldus de zegsman.

De opstandelingen en de regering van Oekraïne hebben ruim twee weken geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk afgesproken de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen. De Oekraïense autoriteiten meldden zondag dat het bestand redelijk goed wordt nageleefd. Een Oekraïense militaire woordvoerder zei dat in de nacht van zaterdag op zondag 'geen schoten zijn gelost'.

Wel zijn volgens Oekraïense media zaterdag een fotograaf en een militair gedood door de separatisten. Ook zouden zaterdag zeker veertien militairen gewond zijn geraakt door acties van de opstandelingen. Volgens DAN, een persbureau van de separatisten, schendt Oekraïne het bestand. DAN meldde dat het Oekraïense leger in de afgelopen 24 uur circa 25 aanvallen met raketten en mortieren heeft uitgevoerd op doelen in Donetsk.

Alexander Hug, viceleider van de OVSE-missie in Oekraïne, herhaalde dat terwijl beide partijen wapens verplaatsen, het onduidelijk is of ze die terugtrekken. 'We kunnen zeggen dat de wapens achter de linies verplaatst worden, maar het is te vroeg te zeggen dat ze daar zullen blijven', zei hij in een interview zaterdag. Hij drukte "voorzichtig optimisme" uit wat betreft het staakt-het-vuren. 'Op dit moment zien we dat de wapenstilstand op grote stukken van de 500 kilometer lange contactlinie redelijk goed standhoudt', zei hij zaterdag in Berlijn. 'We zien dat beide zijden stappen ingeleid hebben om de wapens van het front weg te bewegen. Het is de eerste keer dat beide conflictpartijen hetzelfde doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content