Advertentie
Advertentie

Roepen Catalanen morgen onafhankelijkheid uit?

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont spreekt dinsdagavond het Catalaanse parlement toe. ©REUTERS

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verklaarde gisteren andermaal dat hij de onafhankelijkheid zal uitroepen. Als dat gebeurt, zal Madrid de regio zijn autonomie afnemen en de bevoegdheden overnemen.

Ondanks de massale opkomst voor eenheid in Barcelona - bijna 1 miljoen mensen op straat - gisteren gaat Catalonië gewoon door op de ingeslagen koers naar onafhankelijkheid.

'De onafhankelijkheidsverklaring is opgenomen in de referendumwet. We zullen de wet volgen', zei Puigdemont zondag in een interview met Catalaanse TV3, verwijzend naar de wet die begin september door het regionale parlement van Barcelona werd aangenomen. Zowel de wet als het referendum zijn door het grondwettelijk hof onwettig verklaard.

Dinsdag zal Carles Puigdemont het Catalaanse parlement in Barcelona toespreken over de huidige 'politieke situatie'. Er staat niets anders op het programma voor de zitting die om 18 uur van start zou gaan, de oppositie vreest dan ook dat de regering eenzijdig de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Volgens Puigdemont heeft de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy voldoende kansen gehad om de onderhandelingen met de Catalanen aan te vatten. 'We stonden open voor bemiddeling, we hebben ja gezegd tegen elke vorm van bemiddeling die ze ons hebben voorgesteld. De dagen gaan voorbij en als de Spaanse staat niet op een positieve manier reageert, dan zullen we doen waarvoor we gekomen zijn.'

'Nucleaire bom'

Rajoy maakte zondag duidelijk dat de Catalanen dringend hun toon moeten veranderen, anders kan er van onderhandelen geen sprake zijn.

Bovendien, zo zei de Spaanse premier, zal Madrid niet terugschrikken om artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen waarmee de autonomie van Catalonië kan worden ingetrokken en alle bevoegdheden door de centrale overheid worden overgenomen. Die maatregel is nog nooit genomen in Spanje en experts noemen het inroepen van dat grondwetsartikel een 'nucleaire bom'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud