Spaanse minister De Guindos op weg naar ECB?

Spanje draagt minister van Economie Luis de Guindos voor als kandidaat-vicevoorzitter van de ECB. ©REUTERS

De Spaanse regering gooit minister van Economie Luis de Guindos in de strijd om het vicevoorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij krijgt concurrentie van de Ierse centrale bankier Philip Lane.

Moet de Spaanse premier, Mariano Rajoy, weldra overgaan tot een regeringsherschikking? De kans is niet onbestaande.

Want de Spaanse regering maakte woensdagmorgen bekend dat minister van Economie Luis de Guindos haar kandidaat is om Vítor Constâncio op te volgen als vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Portugees bezet het zitje al sinds 2010. Op 31 mei loopt zijn mandaat evenwel af. De 19 lidstaten van de eurozone hadden tot 7 februari de tijd gekregen om kandidaat-opvolgers naar voren te schuiven.

Bedrijfsleven

Tot nu toe had enkel Ierland zijn centrale bankier Philip Lane in de arena gestuurd. Niemand twijfelde er de afgelopen weken evenwel aan dat ook Spanje een gooi zou doen naar de topjob.

De naam van De Guindos circuleerde al een tijdje. Maar pas woensdagmorgen bevestigde de Spaanse regering die keuze.

Volgens sommige bronnen zou de ECB Lane het liefst naar Frankfurt zien verhuizen omdat hij een technischer profiel heeft dan zijn Spaanse concurrent.

Volgens sommige bronnen zou de ECB Lane het liefst naar Frankfurt zien verhuizen omdat hij een technischer profiel heeft dan zijn Spaanse concurrent. Die was de voorbije jaren tussen zijn politieke activiteiten door in het bedrijfsleven actief.

Bij Lehman Brothers, de bank die in 2008 de wereldwijde financiële crisis veroorzaakte, was de 58-jarige econoom directeur van de filialen in Spanje en Portugal vlak voor de val van de instelling. De Madrileen werkte ook voor PriceWaterhouseCoopers. En bij energiebedrijf Endesa zetelde hij als onafhankelijke in de raad van bestuur.

Eurogroep draagt voor

Wie uiteindelijk vanaf 1 juni vicevoorzitter wordt van de ECB, hangt van de ministers van Financiën van de eurozone af. Die beslissen in principe op 19 februari tijdens een Eurogroep wie zij voordragen voor de topjob.

Sabine Lautenschläger is op dit moment de enige vrouw in de directie van de ECB. ©REUTERS

Onder meer Duitsland en de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, de Portugees Mário Centeno, zouden de kandidatuur van De Guindos het meest genegen zijn. Voor de leden van de Eurogroep is De Guindos geen onbekende. Sinds 2011 schuift hij voor zijn land mee aan bij vergaderingen.

In zijn voordeel speelt ook dat Spanje, de vierde economie van de eurozone, de afgelopen jaren meermaals naast een Europese topjob greep. 

De staatshoofden en regeringsleiders hakken dan tijdens de Europese top van 22 en 23 maart de knoop door. Voordien consulteren ze wel de ECB en het Europees Parlement.

Voorkeur voor vrouw

De kans dat de volksvertegenwoordigers kanttekeningen maken bij de keuze van de Eurogroep is reëel. Het Europees Parlement gaf al enkele keren te kennen dat het de ECB-post liefst naar een vrouw ziet gaan.

Vandaag zit in de directie van de ECB immers slechts een vrouw, de Duitse Sabine Lautenschläger. Naast centraal bankier Mario Draghi maken de Fransman Benoît Coeuré, de Luxemburger Yves Mersch en onze landgenoot Peter Praet deel uit van dat ECB-orgaan.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content