Stevig Belgisch lobbywerk bezorgt politiechef Europese topjob

De Belgische Catherine De Bolle wordt door de EU-landen officieel voorgedragen om vanaf mei de Brit Rob Wainwright op te volgen als directeur van de Europese politieorganisatie Europol. ©BELGA

De allereerste vrouwelijke baas van de Belgische federale politie, Catherine De Bolle, wordt de allereerste Belg aan het roer van de Europese politiedienst Europol.

Ze was in 1988 vier centimeter te klein om rijkswachter te worden. En toch schopte Catherine De Bolle het, na rechtenstudies in Gent én een verandering van de Belgische regels, tot politievrouw. Vanuit haar thuisstad Ninove klom ze de politieladder op. In maart 2012 werd ze de eerste vrouwelijke commissaris-generaal van de politie. Het sprookje voor De Bolle is nog niet gedaan. Op 1 mei komt de kleine De Bolle op de hoogste Europese politiestoel te zitten: die van chef van de Europese politieorganisatie Europol.

Uittredend Europol-baas Rob Wainwright. ©EPA

De weg naar de topjob in Den Haag lag niet geplaveid met rozen. De toewijzing van Europese topjobs gaat meestal gepaard met koehandel en dealen en wheelen. Maar de benoeming van De Bolle groeide uit tot een politieke en diplomatieke thriller. Pas gisteren rond 19 uur was er een voldoende grote meerderheid onder de ambassadeurs van de Europese Unie om De Bolle voor te dragen als opvolger van de Brit Rob Wainwright.

Sloffen

Voor die uitslag heeft de Belgische diplomatie wekenlang moeten lobbyen op het hoogste niveau. De eindspurt gisteren werd aandachtig mee gedirigeerd vanuit de Wetstraat 16. Zelfs premier Charles Michel (MR) moest zich het vuur uit de sloffen lopen voor een reeks telefoontjes met de hoofdsteden die opteerden voor de Tsjechische uitdager Oldrich Martinu.

Die genoot de onvoorwaardelijke steun van de Oost-Europese landen én de belofte van de Duitse kanselier Angela Merkel dat de begeerde post Oost-Europa toekwam.

Premier Charles Michel liep zich het vuur uit de sloffen voor De Bolle. Haar Tsjechische uitdager Oldrich Martinu genoot de steun van de Oost-Europese landen, die de belofte op zak hadden van Duits bondskanselier dat de post hen toekwam.

Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije voelen zich al langer tweederangsburgers en -leiders in Europa. Dat ze bij de verdeling van de brexitbuit uit Londen alweer buiten de prijzen vielen, zit hen hoog. Het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen (EMA) ging naar Amsterdam, de bankenautoriteit EBA naar Parijs.

Merkel

De keuze van Merkel had niet alleen met Oost-Europees altruïsme te maken. Martinu behoort nu tot de subtop van Europol. Als hij directeur werd, kon Duitsland de plek van de Tsjech inpikken.

Martinu had een groot nadeel. Hij kwam uit een interne evaluatie van de kandidaten voor Europol slechts als tweede uit de bus, ver achter De Bolle. De Belgische politievrouw was het best geschikt bevonden voor de job. Haar integriteit, goede communicatie en no-nonsenseaanpak zouden in Europol renderen. Europol is immers de cruciale pion in de Europese strijd tegen de terreur.

In dit soort benoemingen weegt bekwaamheid normaal zwaarder dan politiek lobbywerk. De voordracht gebeurt ook door de EU-ambassadeurs en niet op het niveau van de ministers.

Vogel voor de kat

Niet alleen Duitsland, ook Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk steunden De Bolle niet. Met het njet van vier grote landen, die zwaarder doorwegen in de beslissing, was De Bolle een vogel voor de kat.

Michel overtuigde de Spaanse premier Mariano Rajoy in Göteborg, in de marge van een Europese sociale top, van de kwaliteiten van De Bolle. Hij veegde tegelijk een mogelijk revanchisme over de Catalaanse bannelingen in België weg. Ook Italië en het Verenigd Koninkrijk werden met veel diplomatiek massagewerk over de streep getrokken.

Slechts na herhaalde telefoontjes naar Berlijn veranderde Angela Merkel de marsorders en kreeg De Bolle een voldoende meerderheid.

Enkel Duitsland lag gisterochtend nog dwars. Bij een eerste poging botste de kandidatuur van de Bolle op een kleine blokkerende minderheid. Een nieuwe stemming moest telkens worden uitgesteld omdat de Oost-Europeanen zich bleven verschuilen achter Duitsland. Slechts na herhaalde telefoontjes naar Berlijn veranderde Merkel de marsorders en kreeg De Bolle een voldoende meerderheid achter haar naam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content