Theresa May gedwongen brexitwetsontwerp uit te stellen

Theresa May vorige week tijdens haar compleet fout gelopen toespraak tijdens het partijcongres van de Conservatieven in Manchester. ©Photo News

De Britse premier kampt met een rebellie binnen haar eigen partij. Inzet is een belangrijk wetsontwerp over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan met de brexit. Niet alleen zitten de gesprekken met Europa over de uitstap van de Britten in een impasse, zo bleek deze week nog maar eens, de al verzwakte positie van de Britse premier Theresa May lijkt nog meer ondergraven te worden.

May ziet zich nu ook genoodzaakt om de behandeling van haar belangrijk wetsontwerp over de brexit in het Britse parlement uit te stellen, meldt de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag. De tekst transfereert EU-regelgeving naar de Britse wetboeken. 

Het uitstel heeft te maken met een rebellie van pro-Europese tory's, leden van Mays eigen Conservatieve Partij die over de partijgrenzen heen intensieve pogingen ondernemen om het wetsontwerp te herschrijven.

De tekst moest normaal volgende week terugkeren naar de plenaire sessie van het Britse Lagerhuis voor een acht dagen durende gedetailleerde behandeling. Die timing wordt niet gehaald nu het team van May de rebellie moet proberen te bezweren. 

70 pagina's

Andrea Leadsom, de voorzitter van het Lagerhuis, zei donderdag dat parlementsleden die 'bezorgd zijn over het wetsontwerp zo'n 300 amendementen en 54 nieuwe clausules hebben voorgesteld'. De voorstellen beslaan alles samen al 70 pagina's. En dan stemmen de verkozenen van de diverse partij hun werk nog op elkaar af.

Het verzet spitst zich onder meer toe op de bevoegdheden van de Britse ministers om wetswijzigingen door te voeren als gevolg van de brexit. May staat onder druk om de passages in het ontwerp die haar excellenties nu veel bevoegdheden geven, met minimale parlementaire controle, af te zwakken.

De regering-May probeert volgens Leadsom de opstand te bezweren rond op zijn minst een dozijn sleutelamendementen voor de tekst weer in het parlement belandt.

'Het wetsontwerp is gewoon niet geschikt', zegt de Britse schaduwminister voor de brexit, Keir Starmer. 'Het zou de ministers gigantische macht zonder verantwoording geven en brengt vitale rechten en beschermingen in het gedrang.'

'Ik weet het niet'

Intussen blijkt de populariteit van May nog verder gezakt te zijn. Op de vraag in een recente Britse peiling wie de beste eerste minister zou zijn, haalde May een score van 33 procent, even veel als Jeremy Corbyn van Labour. 'Ik weet het niet' was goed voor 35 procent. Het is de eerste keer sinds ze aan de macht is dat May onder 'Ik weet het niet' zakt.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, verhoogde de druk op Londen vrijdag nog door opnieuw te benadrukken dat de Britten wat ze nog verschuldigd zijn aan Europa moeten betalen voor de gesprekken over de relaties na het vertrek uit de EU kunnen beginnen. 

'Ze moeten betalen en niet op een onmogelijke manier', zei Juncker in een toespraak tot studenten in Luxemburg. 'Ze ontdekken, net als wij, elke dag nieuwe problemen. Daarom duurt dit proces langer dan aanvankelijk gedacht.'

Normaal zou de Europese Raad volgende week moeten beslissen om de brexitgesprekken de fase te laten ingaan van een nieuw handelsakkoord. Londen had daarop gehoopt, maar door de impasse in de gesprekken zal dat niet gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content