Advertentie

Tsipras aan de hand van Juncker naar overleg

©EPA

De Griekse regering zet haar charmeoffensief in Europa voort. Premier Alexis Tsipras polste woensdag de Europese Commissie naar haar enthousiasme over zijn beleidsplannen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nam Tsipras alvast bij de hand op weg naar dat overleg.

De nieuwe Griekse machthebbers breiden woensdag een vervolg aan hun 'roadshow' door Europa. De afgelopen dagen toetsten ze hun hervormings- en schuldenplannen al af in Parijs, Londen en Rome. Woensdag bracht het charmeoffensief de radicaal-linkse premier Alexis Tsipras naar Brussel.

Op de agenda stonden een ontmoeting met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, met Donald Tusk, de permanente voorzitter van de Europese Raad, en met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees parlement. Vooral naar het onderhoud met Juncker keken veel mensen reikhalzend uit.

De Luxemburger had zich in de aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen van 25 januari de woede van het radicaal-linkse Syriza op de hals gehaald door de Grieken openlijk op te roepen niet voor de partij van Tsipras te stemmen. Die oproep viel evenwel in dovemansoren. Syriza haalde een ruime zege.

Warm welkom

Juncker trakteerde zijn Griekse gast donderdagvoormiddag desondanks op een warm welkom. Voor een verbaasde persmeute kuste hij hem niet alleen op de wang. De twee heren wandelden, op initiatief van de Commissievoorzitter, ook hand in hand weg.

Of het gesprek tussen Juncker en Tsipras ook even hartelijk verliep, is niet duidelijk. Maar Tsipras liet na afloop weten goede hoop te hebben dat uiteindelijk een compromis uit de bus valt. 'Ik ben optimistisch dat we allemaal ons uiterste best gaan doen om tot een akkoord te komen dat haalbaar is voor ons land', zei de Griekse premier.

Hij benadrukte de soevereiniteit van het Griekse volk te willen verdedigen tijdens de onderhandelingen. 'Maar tegelijk zullen we de Europese regels respecteren.'

Europees president Tusk deelde het enthousiasme van Tsipras niet echt. 'We hebben een open en eerlijk onderhoud gehad', zei de Pool. Hij voegde er wel aan toe zich aan moeilijke onderhandelingen met Athene te verwachten.

 

Draghi

Terwijl Tsipras de Commissievoorzitter en de Europese president probeerde warm te maken voor de plannen van zijn ploeg van radicaal-links en rechts-nationalisten, trok zijn minister van Financiën, Yanis Varoufakis, naar Frankfurt om de temperatuur te meten bij Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Uit een reeks verklaringen in ECB-kringen viel de afgelopen dagen af te leiden dat de instelling niet staat te springen om de Grieken te blijven steunen als die uit het lopende reddingsplan voor het land zouden stappen.

Als de ECB de geldkraan voor Hellas dichtdraait, kan dat grote gevolgen hebben voor de Griekse financiële sector. Die zit in niet al te beste papieren omdat de Griekse spaarders de afgelopen weken massaal hun geld afhaalden van hun rekeningen bij Griekse banken.

Hoe weinig rooskleurig de situatie is, bleek dinsdag. Toen raakte bekend dat drie van de vier grootbanken - Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank en Nationale Bank of Greece - al een tijdje overleven op noodkredieten van de Griekse centrale bank. 

Overbruggingskredieten

Varoufakis poogde Draghi woensdag te overtuigen de Griekse banksector te blijven steunen. De minister maakt zich sterk in enkele weken een nieuwe deal met de Europese partners in elkaar te kunnen boksen. Hij hoopt in tussentijd te kunnen rekenen op 'overbruggingskredieten' van de ECB.

De ministers van Financiën van de negentien lidstaten van de eurozone komen hoogstwaarschijnlijk extra bijeen voor beraad over en met euroland Griekenland.

Een extra eurogroep is gepland op woensdag 11 februari ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU een dag later, luidde het woensdag bij Brusselse bronnen.

Het zal de eerste keer zijn dat de eurogroep spreekt met de nieuwe Griekse regering. Naar verwachting worden er geen grote knopen doorgehakt maar krijgt Hellas de tijd om zijn plannen uiteen te zetten.

De Grieken willen van de instelling in Frankfurt de toelating krijgen om voor 10 miljard euro kortlopend schuldpapier uit te geven. Met dat geld zou Hellas de volgende drie maanden weten door te spartelen. Maar volgens de Britse zakenkrant Financial Times staat de ECB afkerig tegen die plannen. Meteen ging de Griekse rente weer hoger.

Varoufakis leek de berichten in de FT te willen weerleggen woensdag na zijn onderhoud met Draghi. 'Ik heb een erg vruchtbaar gesprek gehad. Het uitstekende onderhoud stelt mij hoopvol voor de toekomst', klonk het.

Volgens hem is de ECB 'de centrale bank van Griekenland'. 'Ze zal dan ook alles in het werk stellen om de lidstaten van de eurozone te helpen', zei de Athener. Varoufakis is er naar eigen zeggen van overtuigd snel een akkoord te kunnen beklinken met de ECB en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

IMF

De nieuwe machthebbers in Athene hebben al gesprekken aangeknoopt met het IMF, verduidelijkte Varoufakis. De regering-Tsipras wil de instelling met hoofdzetel in Washington ervan overtuigen de immense Griekse schuldenberg (zowat 320 miljard euro, red.) wat te slopen door leningen om te ruilen voor obligaties die gekoppeld worden aan de nominale economische groei van het land en voor eeuwigdurende obligaties.

'Als de deal met Europa en het IMF rond is, kan de Griekse economie eindelijk weer uit de startblokken schieten', verklaarde Varoufakis. Maar dan zal hij donderdag de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, toch ook moeten overtuigen van de deugdelijkheid van de Griekse plannen. Berlijn lijkt immers van plan het spel hard te spelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud