Turkije verscherpt controle op sociale media

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ©REUTERS

Sociale media krijgen in Turkije een strakker keurslijf aangemeten. Tegenstanders van de demarche klagen een inperking van de vrijheid van meningsuiting aan.

Minder dan een maand nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opgeroepen had 'orde op zaken te stellen' in de wereld van de sociale media, gaf het Turkse parlement woensdag in alle vroegte groen licht aan een wet die de overheid extra munitie in handen geeft om de controle op Twitter, Facebook en co. te verscherpen. De tekst werd in elkaar gebokst kort nadat de dochter en de schoonzoon van Erdogan op Twitter beledigingen naar het hoofd geslingerd gekregen hadden.

Volgens de nieuwe wet moeten sociale media met meer dan 1 miljoen connecties per dag voortaan een vertegenwoordiger in Turkije hebben. Als een rechtbank hen opdraagt bepaalde inhoud te verwijderen, moeten ze ook gehoorzamen.

In Turkije staan de geschreven en audiovisuele media al onder strikte controle van de regering. Maar de sociale media waren tot nu nog redelijk vrij.
Yaman Adeniz
Hoogleraar rechten Bilgi-universiteit Istanboel

Daarnaast verplicht de tekst Twitter, Facebook en co. de gegevens van gebruikers die zich op Turks grondgebied bevinden, in Turkije te bewaren. Wie de nieuwe regels niet respecteert, verliest flink wat bandbreedte en riskeert forse boetes.

Vrijheid van meningsuiting

De nieuwe wet roept heel wat weerstand op bij internetgebruikers en verdedigers van de vrijheid van meningsuiting. 'In Turkije staan de geschreven en audiovisuele media al onder strikte controle van de regering. Maar de sociale media waren tot nu nog redelijk vrij', zegt Yaman Adeniz, hoogleraar rechten aan de Bilgi-universiteit in Istanboel.

Met deze wet breekt een somber tijdperk van onlinecensuur aan.
Tom Porteous
Human Rights Watch

Tegenstanders van Erdogan gebruikten die media dan ook om hun kritiek op het regime wereldkundig te maken. 'Tijdens de coronapandemie nam die onlinekritiek op de regering enorm toe', vertelt Adeniz.

Maar de sociale media zijn voor veel mensen ook een bron van informatie. Ze volgen gereputeerde onafhankelijke journalisten of niet-regeringsgezinde media om zich op een objectievere manier te informeren. 'Met deze wet breekt een somber tijdperk van onlinecensuur aan', zegt Tom Porteous van de ngo Human Rights Watch.

Protesten

Twitter en Facebook lopen al langer in het vizier van de Turkse president. Ze belandden meer dan ooit op zijn radar in 2013. Toen gebruikten Erdogans tegenstanders die sociale media massaal om protesten tegen de regering te organiseren. Sindsdien vormden tweets en Facebook-posts meer dan eens de aanleiding voor processen tegen kritische stemmen in het land.

Volgens het recentste rapport over transparantie op Twitter vroeg Turkije tijdens de eerste drie maanden van 2019 meer dan 6.000 keer om bepaalde inhoud te verwijderen van een sociaal medium. Het was zo wereldwijd koploper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud