Turks referendum verhit Europese gemoederen

Turks buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu werd van een grote zaal naar het Turks consulaat verwezen. ©EPA

Dat Turkije zijn kiescampagne ook naar Europa brengt, leidt tot crisisoverleg in Duitsland. In Nederland protesteert PVV-kandidaat Geert Wilders voor de Turkse ambassade.

Op 16 april mogen de Turken naar de stembus voor het referendum dat president Recep Tayyip Erdogan organiseert. Die wil zo een presidentieel stelsel invoeren, waarbij de post van premier sneuvelt en de bevoegdheden van de president toenemen. De honderdduizenden Turken die in Europa wonen en kiesrecht hebben, kunnen de doorslag geven bij die stembusgang.

Maar dat Turkije ook in Europa campagne voert, verhit hier de gemoederen. De Duitse en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken hielden woensdagochtend crisisberaad, nadat de relatie tussen de twee landen helemaal was verzuurd als gevolg van de overzeese kiesstrijd. ‘Er zijn grenzen die niet mogen worden overschreden’, zei Sigmar Gabriel. President Erdogan had Berlijn eerder nazi-praktijken verweten.

Gedwarsboomde plannen

De Turkse Buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu zou dinsdagavond in Hamburg in het grote Plaza Event Center duizenden Turken toespreken. Die plannen werden maandag door de Duitse brandweer naar de prullenmand verwezen. Die kon naar eigen zeggen de veiligheid in de zaal niet garanderen

We kunnen niet aanvaarden dat een buitenlandse staat zijn politieke controverses in ons land importeert.
Wolfgang Sobotka
Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken

Turkije beschouwt dat verbod als een officieuze Duitse tegenwerking tegen de kiescampagne. 'Als ze ons met vijandigheid benaderen, zullen we met het nodige antwoord daarop komen', sneerde Cavusoglu in de aanloop naar de toespraak. De minister moest het uiteindelijk doen met een plekje op het balkon van het Turkse consulaat in de stad.

Wetswijziging

Ook in Nederland, waar volgende week verkiezingen worden gehouden, leidt de Turkse kiesstrijd tot heftige reacties. Geert Wilders, leider van het extreemrechtse PVV, demonstreerde woensdagochtend bij de Turkse ambassade in Den Haag. Hij toonde een spandoek met de boodschap ‘Blijf weg uit Nederland’.

Oostenrijk overweegt dan weer een wetswijziging die buitenlandse politici verbiedt er campagne te voeren. ‘We kunnen niet aanvaarden dat een buitenlandse staat zijn politieke controverses in ons land importeert’, zei de minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka dinsdag.

Gesponsorde inhoud

Partner content