Twee Zweedse ministers op straat na datalek

De Zweeds premier Löfven schoof zijn minister van Binnenlandse Zaken en die van Infrastructuur opzij. ©EPA

Het ongeziene datalek dat eerder deze week bekend raakte, eist zijn eerste politieke slachtoffers. De Zweedse premier slaagt er voorlopig wel in zijn eigen vel te redden.

De Zweedse premier maakte donderdagochtend komaf met de geruchten dat hij zelf ontslag zou nemen, en zette in de plaats de minister van Binnenlandse Zaken en die van Infrastructuur op straat. ‘Ik wil geen politieke crisis in Zweden, want dat kunnen we nu wel missen’, reageerde hij. ‘Ik neem de verantwoordelijkheid om zo’n crisis te vermijden.’

Ik wil geen politieke crisis in Zweden, want dat kunnen we nu wel missen.
Stefan Löfven
Zweedse premier

Alles heeft te maken met het grote datalek dat eerder op de week bekend raakte. Dat kwam er toen de overheid de IT van het Nationaal Transportagentschap uitbesteedde aan diensten van de techgigant IBM in Oost-Europa.

Tijdens de overheveling van de data, die al dateert van midden 2015, ontbrak blijkbaar een veiligheidscheck. De IT’ers in onder meer Tsjechië en Roemenië kregen daardoor toegang tot een hoop gevoelige informatie, zoals gegevens over miljoenen burgers en criminelen.

Motie van wantrouwen

Uiteindelijk viel er geen informatie in verkeerde handen. Maar dat maakt het politieke schandaal er niet minder groot op. De oppositie verwijt de ministers van Infrastructuur, Defensie en Binnenlandse Zaken dat ze al langer op de hoogte waren van het datalek, maar het onder de mat wilden vegen.

In januari werd de directeur-generaal van het Transportagentschap, Maria Agren, ontslagen. Toen was onduidelijk waarom. Nu blijkt dat ze verschillende veiligheidsmaatregelen niet heeft toegepast. De overheid wist dus af van het lek.

Met de reshuffle koopt premier Stefan Löfven tijd om te onderhandelen met het parlement. Ook de minister van Defensie hoopt hij uit de wind te zetten. De motie van wantrouwen die tegen de man werd uitgesproken was ‘niet serieus’, aldus de premier. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud