Vanackere niet Europees, Annemans wel

N-VA is ook op Europees niveau de grote winnaar, met 26,7 procent. Voormalig CD&V-minister Steven Vanackere leek lange tijd zicht te hebben op een zetel, maar Open VLD snoepte onder leiding van Guy Verhofstadt die zetel nog af.

Op Europees niveau maakte N-VA de hattrick vol. De partij haalde 26,7 procent van de stemmen en levert vier verkozenen af richting het Europese halfrond. Dat zijn lijsttrekker Johan Van Overtveldt, Mark Demesmaeker, Helga Stevens en Louis Ide. Ex-spoorbaas Marc Descheemaecker haalde het niet vanop de lijstduwerplaats. 

Guy Verhofstadt, de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, is de populairste van alle kandidaten op de Europese lijsten in België. Hij haalt maar liefst een half miljoen voorkeurstemmen. De status van Verhofstadt straalt wat op de rest van de liberalen. De partij houdt stand en snoepte in de laatste rechte lijn nog een zetel af van CD&V. De liberalen mogen dus drie vertegenwoordigers sturen naar Europa, met ook nog Karel De Gucht en Annemie Neyts. 

CD&V moet dus het onderspit delven in de bitse strijd met Open VLD. De partij haalt twintig procent, een verlies van meer dan 3 procent tgenover 2009. Kind van de rekening bij de christendemocraten is oud-CD&V-minister Steven Vanackere, die vanop een strijdplaats toch Europa niet in kan.  CD&V-lijsttrekster Marianne Thyssen is wel de op één na populairste, na Guy Verhofstadt en voor N-VA-lijsttrekker Johan Van Overtveldt.

Sp.a houdt stand en haalt met 13,1 procent quasi dezelfde score als in 2009. Groen gaat - net zoals op alle andere niveaus - er op vooruit, met een winst van 2,7 procentpunt naar 10,6 procent. Vlaams Belang dondert ook Europees naar beneden, naar 6,8 procent (-9,1 procent). Vlaams Belang verliest één van zijn twee zetels, Groen behoudt zijn ene zetel. 

De Europese stoelendans heeft enkele opmerkelijke gevolgen. Sp.a verliest zijn tweede zetel, die tot nu toe in bezit was van Leuvenaar Saïd El Khadraoui. Voor CD&V gaan Marianne Thyssen en Ivo Belet Europees. Gerolf Annemans mag voor Vlaams Belang toch Europees, sp.a stuurt Katleen Van Brempt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud