Verzet tegen promotie omstreden Oettinger

©BELGAIMAGE

Diverse ngo's waarschuwen in een gezamenlijke brief voor een promotie van de controversiële Duitse EU-commissaris Günther Oettinger.

Oettinger zou, na het vertrek van de Bulgaarse vicevoorzitter Kristalina Georgieva naar de Wereldbank, verantwoordelijk worden voor de begroting en het personeelsbeleid bij de EU-Commissie. Oettingers hoorzitting voor het Europees Parlement is gepland voor volgende week maandag.

De Duitse eurocommissaris was tot nog toe verantwoordelijk voor de digitale agenda. Hij viel evenwel vooral op in de reële wereld, met racistische, homofobe en kleinerende opmerkingen. Zo verontschuldigde hij zich twee maanden geleden voor denigrerende uitspraken als 'spleetogen' en de 'microregio' Wallonië.

Ongeschikt

Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is de kous daarmee af. Maar ngo's zoals Oxfam, Transparancy International en het Europees netwerk tegen racisme komen samen in het geweer tegen de promotie van Oettinger. In een brief aan het Europarlement noemen ze hem 'ongeschikt' voor zijn nieuwe job.

De Duitser zou immers verantwoordelijk worden voor gelijke kansen in de EU-instellingen, en de toepassing van transparantie en ethische regels. De briefschrijvers verwijten Oettinger ook dat hij heel selectief omging met lobbyistenHij vloog gratis mee op een vlucht naar Boedapest met een privéjet van een Hongaars ondernemer met nauwe banden met Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content