Weer protesten tegen Hongaarse 'slavenwet'

Demonstranten droegen vrijdag een Hongaarse vlag mee in de manifestatie. Daarop riepen ze premier Viktor Orbán op op te stappen. ©REUTERS

Duizenden mensen betogen tegen in de invoering van een wet die werkgevers toestemming geeft om werknemers 400 uur per jaar te laten overwerken.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest trokken vrijdagavond opnieuw duizenden mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten over een nieuwe arbeidswet. Het protest kwam er een dag nadat de omstreden officieel was uitgevaardigd.

Het Hongaarse parlement gaf vorige week, op vraag van premier Viktor Orbán, groen licht aan de wet. Die geeft werkgevers de mogelijkheid hun werknemers 400 uur per jaar te laten overwerken. Die overuren moeten ze pas drie jaar later betalen.

Verontwaardiging

Het plan wekte heel wat verontwaardiging op in Hongarije. Voor het eerst sinds premier Viktor Orbán in 2010 aan de macht gekomen was, gingen duizenden mensen dag na dag demonstreren. Behalve de 'slavenwet' klaagden ze de oprichting aan van een 'administratieve' rechtbank. Die komt onder het toezicht van het ministerie van Justitie en wordt bevoegd voor corruptiezaken. 

Zij die nu het einde der tijden afkondigen, zijn dezelfde mensen die het land geruïneerd hebben. Hun leugens kennen geen grenzen.
Viktor Orbán
Hongaarse premier

De manifestatie van vrijdag was de laatste voor de kerstdagen. De oppositie - van liberalen over socialisten en groenen tot extreemrechts - hoopt de mensen opnieuw te kunnen mobiliseren na nieuwjaar. Ze werkt ook aan een gezamenlijke strategie.

Hysterie

Premier Orbán trekt zich voorlopig weinig aan van de protesten. Hij hekelde vrijdag de 'hysterie' van de manifestanten. 'Zij die nu het einde der tijden afkondigen, zijn dezelfde mensen die het land geruïneerd hebben. Hun leugens kennen geen grenzen', luidde het in een interview met de openbare radiozender.

Uit een peiling van het instituut Publicus bleek vrijdag wel dat meer dan twee derde van de Hongaren de manifestaties 'gerechtvaardigd' vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud