Advertentie

Wellicht honderden doden bij schipbreuk in Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht zoekt met schepen en helikopters naar slachtoffers van de bootramp voor de Italiaanse kust. ©AFP

Een boot met ruim 700 en mogelijk zelfs 950 vluchtelingen is zondag in de Middellandse Zee gekapseisd. Er wordt gevreesd dat honderden mensen de schipbreuk niet overleefd hebben. Het zou de ergste vluchtelingenramp voor de Italiaanse kust zijn.

De ramp gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag op een kleine 200 kilometer van het Italiaanse eiland Lampedusa, net buiten Libische wateren. De honderden vluchtelingen zaten opeengepakt op een vissersboot van amper 30 meter lang.

Rond middernacht werd een noodsignaal uitgestuurd. De Italiaanse kustwacht ving het SOS-signaal op en vroeg het Portugese koopvaardijschip King Jacob een kijkje te gaan nemen.

Vluchtelingenboot

Toen het koopvaardijschip de vluchtelingenboot naderde, liepen de opvarenden naar een kant van de vissersboot in de hoop gered te worden. Omdat de vluchtelingen met velen tegelijk een kant op liepen, sloeg de vissersboot evenwel om.

Diverse schepen in de buurt schoten te hulp. Intussen is er een grootscheepse reddingsoperatie met 20 schepen en drie helikopters aan de gang. Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië.

Ergste ramp

Over het aantal vluchtelingen aan boord van de vissersboot bestond zondagavond onduidelijkheid. Lange tijd schatten de Italiaanse en de Maltese autoriteiten dat zich ruim 700 mensen op de rampboot bevonden. Maar een immigrant die gered werd, zei tegen de Italiaanse kustwacht dat er veel meer opvarenden waren.

'We waren met 950 mensen, onder wie 40 tot 50 kinderen en zowat 200 vrouwen', zei de man. Volgens de man zaten veel vluchtelingen opgesloten in het ruim van de vissersboot.

De vrees is groot dat het leeuwendeel van de opvarenden zijn omgekomen. Als die vrees gegrond blijkt, zou dit meteen de ergste ramp met bootvluchtelingen voor de Italiaanse kust zijn na de Tweede Wereldoorlog. Op 3 oktober 2013 waren 366 migranten om het leven gekomen toen hun boot zonk op weg naar het Italiaanse Lampedusa.

Zowel Amnesty International (AI) als Artsen Zonder Grenzen (AZG) vraagt dat de Europese landen dringend een grootschalige, volwaardige zoekactie opstarten op de Middellandse Zee. Niets doen, is geen optie meer nu een boot met zeker 650 vluchtelingen kapseisde en er gevreesd wordt voor honderden doden.

Beleidsverantwoordelijke Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen betreurt de 'zoveelste vreselijke menselijke tragedie in de Middellandse Zee'. 'Dat nu zoveel doden vallen, is hoegenaamd geen verrassing.'

AI verwijt de EU-landen dat er eind 2014 geen gepaste opvolging kwam voor de Italiaanse reddingsoperatie 'Mare Nostrum', ondanks de waarschuwingen. Voor AI is er onmiddellijk actie nodig. 'De Europese Unie moet nu reageren door een volwaardige zoek- en reddingsoperatie op touw te zetten in de Middellandse Zee. Dit is de verantwoordelijkheid van alle Europese regeringsleiders, met inbegrip van onze eerste minister, Charles Michel', aldus Berghmans.

Een zelfde geluid klinkt bij Artsen Zonder Grenzen. 'De Middellandse Zee wordt een massagraf waar de Europese politiek voor verantwoordelijk is', zegt Loris De Filippi, voorzitter van AzG Italië. 'Mare Nostrum' beëindigen was een misvatting, klinkt het.

'De Europese staten moeten onmiddellijk grootschalige zoek -en reddingsoperaties starten met proactieve patrouilles, zo dicht mogelijk bij de Libische kust.'  AzG vraagt ook om veilige en legale routes om het Europese continent te bereiken en een noodplan voor 'adequate opvangcondities'.

Volgens de laatste berichten zijn al 24 lijken geborgen. Slechts 28 vluchtelingen konden volgens de Maltese autoriteiten gered worden. De reddingswerkers achten de kans klein dat ze nog meer overlevenden vinden omdat het water behoorlijk koud is.

Alleen in de voorbije week al zijn 11.000 vluchtelingen op de Italiaanse kusten aangekomen. Dit jaar zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 900 mensen bij de gevaarlijke overtocht in de Middellandse Zee om het leven gekomen. Intussen blijft een coherent beleid uit.

Paus

De vluchtelingendrama's van de afgelopen dagen zetten paus Franciscus er alvast toe aan tijdens de zondagse mis de internationale gemeenschap op te roepen snel actie te ondernemen om nieuwe rampen met vluchtelingen te voorkomen.

'Dit zijn mannen en vrouwen zoals wij, broeders die een beter leven willen. Ze hebben honger, zijn gewond, uitgebuit en slachtoffer van oorlogen', zei Franciscus tegen tienduizenden toehoorders op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Hij vroeg de menigte om te bidden 'voor deze broeders en zusters'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud