Zenuwgif gevonden in restaurant waar dubbelspion at

Het restaurant waar zenuwgif werd aangetroffen, is in quarantaine. ©REUTERS

Na de vergiftiging van de Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter hebben onderzoekers sporen van het gebruikte zenuwgif in het restaurant Zizzy in Salisbury, waar beiden vorige zondag hadden gegeten, gevonden.

Dat heeft de Britse openbare omroep BBC zondag gemeld. De politie heeft het bericht nog niet bevestigd of ontkend.

Sergej Skripal (66) en zijn dochter Joelia (33) waren zondag buiten bewustzijn en met vergiftigingsverschijnselen gevonden op een bank in het winkelcentrum Maltings, twee uur na hun maaltijd in de Zizzi.

Het restaurant wordt doorzocht en is door een scherm aan het zicht onttrokken.

Onderzoekers gaan ervan uit dat andere toenmalige restaurantbezoekers geen gevaar lopen. Ook luidt de veronderstelling dat die andere bezoekers geen uitstaans hebben met de vergiftiging

Nog vier andere plaatsen in het Zuid-Engelse Salisbury zijn voorwerp van onderzoek: de bank waar de twee zijn gevonden, het huis van Skripal, een pub die het duo had bezocht en het kerkhof waar de echtgenote en zoon van de dubbelspion zijn begraven.

Scotland Yard zei dat er geen opgravingen hebben plaatsgevonden, aldus de commerciële zender ITV.

De toestand van de Skripals was zaterdag volgens minister van Binnenlandse Zaken Amberr Rudd nog steeds kritiek. Een politieagent die ook gewond raakte, is 'zeer ziek', maar kan praten.

Gepast reageren

De Britse regering zei dat ze 'gepast'' zal reageren' als een buitenlandse staat betrokken blijkt te zijn bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion. Dat stelde de Britse minister van Financiën Philip Hammond. 'Dit is een politieonderzoek en het bewijsmateriaal zal daarin leidend zijn en wij moeten gaan naar waar het bewijsmateriaal ons neemt', zei Hammond op de BBC-televisie. 'Als het onderzoek aantoont dat er een buitenlandse staat betrokken zou zijm, dan zou dat natuurlijk zeer ernstig zijn en zal de overheid gepast antwoorden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud