Zwitserland is boos op België over reisverbod

De Zwitserse stad Genève en omstreken is sinds zaterdag off limits voor Belgische toeristen. ©EPA

Zwitserland stapt naar de EU om te vermijden dat nog lidstaten het land off-limits verklaren voor onderdanen, een besluit dat België zaterdag nam.

Op de website van Buitenlandse zaken staat een stukje Zwitserland sinds zaterdag op code rood voor Belgische toeristen die naar daar willen reizen. Reizen is dus verboden naar Vaud, Wallis en Genève, drie kantons rond het meer van Genève door het in Belgische ogen hoge aantal corona-besmettingen. De toeristen die er nu nog zitten, moeten bij terugkeer minstens tien dagen in quarantaine en zich in die periode laten testen.

Rode zone

Verscheidene Zwitserse politici begrijpen niet waarom de Belgische autoriteiten zaterdag besloten hebben om van de regio rond het meer van Genève een rode zone te maken. Er wordt een oproep gedaan dat het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken zou tussenkomen bij de Belgische collega's.

De politici merken op dat het aantal besmettingen met het coronavirus in België een stuk hoger ligt dan in onder meer de betrokken kantons Vaud en Wallis.

'We weten niet op welke criteria België zich baseert', aldus Rebecca Ruiz, minister voor Volksgezondheid in het kanton Vaud. Zwitserland heeft intussen aangeklopt bij de Europese Unie om te vermijden dat andere Europese landen dezelfde maatregel zouden nemen als België.

'We weten niet op welke criteria België zich baseert.
Rebecca Ruiz
Minister voor Volksgezondheid in Vaud

Nu de regio rond het meer van Genève code rood heeft gekregen, moet het Belgische Intersoc honderden vakanties annuleren. Intersoc is een VZW die voor de Christelijke Mutualiteit vakanties organiseert. Een 550-tal Belgen zitten er momenteel in twee hotels van Intersoc.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud