ECB verstrengt voorwaarden noodkredieten

De ECB behoudt het bedrag voor de noodkredieten aan Griekse banken, en verstrengt de voorwaarden voor het onderpand. Dinsdag is er een Europese top. Tsipras heeft beloofd een nieuw voorstel in te dienen.
 • Overzicht van maandag

  Na het overtuigend ‘nee’ tijdens het referendum zondag, kwam de grootste verrassing maandag van financiënminister Yanis Varoufakis. Die stapte ondanks de overwinning op, ‘om premier Tsipras betere kansen te bieden tijdens de nieuwe onderhandelingen.’

  Later op de dag werd Euclides Tsakalotos aangeduid als zijn opvolger. Ook Tsakalotos is een econoom met marxistische overtuigingen, maar qua karakter is hij wel de tegenpool van de flamboyante Varoufakis.

  Europa liet doorheen de dag voelen dat de buit niet zonder meer binnen is voor Athene. ‘Er zijn geen winnaars na dit referendum’, stelde Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat alles nu nóg moeilijker is geworden. 

  Morgen/dinsdag is er een Eurogroep en aansluitend een speciale Europese top waar Griekenland op het programma staat. 

  Europese leiders beseffen dat het snel moet gaan, als er nog een oplossing zou komen. Griekse bankiers bevestigden vandaag wat iedereen al vreesde: de Griekse banken blijven langer dicht. Zeker tot vrijdag, of zelfs tot maandag. Dat is nodig, zeker omdat de ECB de noodkredieten niet verhoogt, maar enkel handhaaft op het peil van 26 juni.

   

 • ECB verstrengt voorwaarden voor noodkredieten aan Griekse banken

  De ECB handhaaft de noodkredieten aan Griekenland op het niveau van 26 juni. Er komen dus geen extra miljarden vrij. En de ECB verstrengt de voorwaarden voor het onderpand dat ze van de Griekse banken vraagt. Details over de verstrenging van die voorwaarden zijn er niet.

  ECB raises haircuts on collateral - so in actual fact RESTRICTS ELA # Greece twitter.com/ecb/status/618...— Nick Kounis (@nickkounis) 6 Jul 2015

 • 'Bestuur ECB zit vanaf 18 uur samen'

  De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zit maandagavond vanaf 18 uur samen voor telefonisch overleg over de noodleningen voor de Griekse banken. Dat werd bij bankbronnen vernomen. De ECB wil de vergadering niet bevestigen. 

  De ECB-top zal moeten beslissen over de zogenaamde 'Emergency liquidity assistance'-kredieten waarmee de Griekse banken rechtgehouden worden. De Griekse centrale bank heeft de ECB gevraagd het plafond voor die noodkredieten verder op te trekken. Het plafond staat nu op 89 miljard euro.

 • 'IMF neemt akte van referendum'

  'Het IMF neemt akte van het referendum dat gisteren in Griekenland werd gehouden. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan klaar om Griekenland bij staan als daarom zou worden gevraagd.' Met die weinig zeggende mededeling reageerde IMF-voorzitster Christine Lagarde op het overtuigde Griekse 'nee' van gisteren. Morgen is de topvrouw in Brussel.

 • Griekse oppositiepartijen scharen zich achter Tsipras

  Na uren van onderhandelen, komen de leiders van de grootste Griekse politieke partijen zo meteen met een gezamenlijke mededeling. Die moet aantonen dat ook de oppositie achter Tsipras staat in zijn nieuwe ronde van onderhandelingen met de kredietverleners.

  Onder meer Nieuwe Democratie, de partij waar ex-premier Samaras gisteren ontslag nam als voorzitter, zou het document hebben getekend. Hetzelfde geldt voor de centrumlinkse partij Pasok. De communistische partij KKE en ook de extreemrechtse partij Gouden Dagenraad scharen zich niet achter het gezamenlijk standpunt.

  De verklaring geldt in de ogen van sommigen als een eerste stap richting een regering van nationale eenheid. Het is hoe dan ook een signaal aan de geldschieters dat de Griekse regering stevig in de schoenen staat.

  Statements from opposition supporting talks with creditors = VERY important. Regime change option just closed down. It's deal or Grexit.— Duncan Weldon (@DuncanWeldon) July 6, 2015

 • Eucleides Tsakalotos nieuwe Griekse minister van Financiën

  Hij lag al in polepositie, maar nu is het ook officieel. Eucleides Tsakalotos, die al voor Griekenland onderhandelde met de internationale geldschieters van het land, volgt Yanis Varoufakis op als Grieks minister van Financiën.

  Euclides Tsakalotos is officieel aangeduid als opvolger van Yanis Varoufakis. ©AFP

  Tsakalotos werd al even naar voren geschoven als onderhandelaar toen Varoufakis het wat te bont maakte. Hij maakte een minzame en beleefde indruk. Maar ook Tsakalotos is een man van sterke overtuigingen en staat bekend als een marxistische econoom. Hij werd geboren in Rotterdam, kreeg zijn opleiding aan een Britse privé-school en ging daarna naar Oxford.

  Hij publiceerde vaak over de volgens hem onrechtvaardige manier waarop de communistische verzetsstrijders na de tweede Tweede Wereldoorlog werden behandeld.

  Op onderstaande video is Tsakalotos te zien tijdens een toespraak op een congres van de Ierse partij Sinn Fein (vanaf minuut 5.27).

 • 'Griekse banken langer dicht'

  Volgens bankiers waar persagentschap Reuters mee kon spreken, blijven de Griekse banken zeker nog enkele dagen langer dicht. De kapitaalcontroles - die Grieken opleggen hoeveel geld ze maximaal uit de muur kunnen halen - werden vorige week ingevoerd. Het decreet loopt vandaag af. Gezien de dramatische financiële toestand in Griekenland werd er al vanuit gegaan dat een opening van de banken en opheffing van de kapitaalcontroles dinsdag wel bijzonder ambitieus zou zijn. Volgens de bronnen van Reuters zou de 'bank holiday' nu verlengd worden tot vrijdag of zelfs maandag.

  ***Greece to issue new decree on Monday to extend bank holiday for at least a few more days - bankers - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) July 6, 2015

 • Nieuw Grieks voorstel tegen Europese top dinsdag

  Tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel heeft premier Tsipras beloofd om morgen/dinsdag op de Europese top een nieuw voorstel op tafel te leggen. Merkel houdt intussen wel de harde Duitse lijn aan, en liet eerder op de ochtend optekenen dat ze geen basis ziet voor nieuwe onderhandelingen. De Franse president François Hollande stelt zich wat milder op. Hij heeft Merkel vanavond in Parijs uitgenodigd voor een gesprek.

 • Dijsselbloem: 'Geen makkelijke oplossingen'

  ‘Het referendum heeft de zaken een pak moeilijker gemaakt, maar we gaan proberen om Griekenland in de eurozone te houden.’ Dat was maandag de boodschap van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. ‘We gaan bekijken hoe we stap bij stap de situatie nog recht kunnen trekken’, zei hij. ‘Maar makkelijke oplossingen zijn er niet.’

  Over het ontslag van Varfoufakis was Dijsselbloem kort. Het is een publiek geheim dat de twee het maar moeilijk met elkaar konden vinden. ‘Ik heb geen problemen met personen. Het gaat om toon en inhoudelijke inbreng. Volgens mij moeten we daar ons op richten’, antwoordde Dijsselbloem.

 • Stap voor stap

  De Finse minister van Financiën Alexander Stubb is ook vandaag zijn onderkoelde zelf. Alles is op te lossen, tweet hij. Stap voor stap.

  Spent the morning on the phone with colleagues. Off to Brussels for a #Eurogroup meeting tomorrow. Step-by-step. All problems are solvable.— Alexander Stubb (@alexstubb) July 6, 2015

  Maar hoe zien die stappen er uit? Dit is hoe het gaat:

  1. De Griekse regering heeft vorige week een derde reddingsplan aangevraagd bij het Europese noodfonds ESM. De ministers van Financiën van de eurolanden moeten nu eerst beslissen of die vraag ontvankelijk is. Wellicht gebeurt dat morgen. Als de Griekse regering ten minste eerst aan de andere eurolanden verduidelijkt wat ze nu precies wil.

  2. Daarna moet ook de Duitse Bundestag groen licht geven om de onderhandelingen herop te starten. Het is onduidelijk of nog parlementen, zoals het Fins parlement, dat moeten doen.

  3. Daarna moet de Europese Commissie het voorstel tot reddingsplan onderzoeken. De economische situatie van Griekenland is op twee weken grondig verslechterd. Het IMF is niet betaald en de banken zijn al voor meer dan een week dicht.

  4. Daarna moeten onderhandelingen starten over de voorwaarden voor dat reddingsplan. En dan komen we terug op de essentie van het conflict: welke hervormingen en besparingen wil Griekenland doorvoeren om weer gezond te worden tegen dat het reddingsprogramma afloopt. Want anders heeft een redding geen zin. De grote vraag daarbij is of er nu al uitzicht kan komen op schuldkwijtschelding of niet. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooide maandag alvast de deur vrij stevig dicht.

  5. Als die onderhandelingen slagen, moeten ze finaal worden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de eurolanden en daarna ook op een Europese top door de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone. Daarna ook in een handvol parlementen: het Duitse, het Nederlandse, het Finse en het Oostenrijkse. En uiteraard moet ook het Grieks parlement instemmen met de hervormingen die in ruil voor de redding komen.

  Stap voor stap dus. En ondertussen mogen de Griekse banken liefst niet helemaal failliet gaan.

 • Duitsland wil niet weten van schuldkwijtschelding

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet voorlopig geen nieuwe basis voor onderhandelingen met Griekenland over een steunprogramma. Dat zegt haar woordvoerder Steffen Seibert.

  Alles zal afhangen van wat de Griekse regering op tafel legt, zegt Merkel via haar woordvoerder. ©REUTERS

  ‘De Duitse regering heeft kennis genomen van het duidelijke 'nee' en respecteert dit resultaat, aldus de woordvoerder. Hij zegt dat de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma niet zijn ingevuld. ‘Maar de deur voor nieuwe gesprekken blijft wel open. Alles zal afhangen van wat de Griekse regering op tafel legt.’

  Intussen beklemtoonde de woordvoerder van het ministerie van Financiën dat schuldkwijtschelding nog steeds geen gespreksonderwerp is. Het Duitse standpunt is niet veranderd, luidt de boodschap.

 • 'Oplossing is nu veel moeilijker'

  Tijdens een persconferentie heeft Valdis Dombrovskis, vicepresident van de Europese Commissie, gezegd dat de kloof tussen Griekenland en de rest van de eurozone groter is geworden na de ‘nee’-stem van gisteren. 'Er zijn eigenlijk geen winnaars na dit referendum.'

  'We hebben altijd gezegd dat een 'nee'-resultaat een oplossing veel moeilijker zou maken.'

  Hij zei weliswaar dat de plaats van Griekenland nog steeds in Europa is, maar zei daarbij uitdrukkelijk niet ‘en in de eurozone’, zoals doorgaans het geval is. ‘We hebben altijd gezegd dat een 'nee'-resultaat een oplossing veel moeilijker zou maken’, voegde hij nog toe.

  Over de inhoud van nieuwe onderhandelingen wilde Dombrovskis helemaal niets kwijt. ‘De Europese Commissie kan geen nieuw programma bediscussiëren zonder goedkeuring van de Eurogroep’, zei hij. Daarom is het eerst uitkijken naar de bijeenkomst van de financiënministers morgen.

  De vicepresident herhaalde nog dat het initiatief nu van de Griekse regering moet komen. ‘Die moet laten zien dat ze snel hervormingen kan toepassen. Want de voorbije maanden heeft ze dat niet gedaan.’

 • 'De minister die zijn collega's uit de eurozone horendol maakte'

  Collega Bart Haeck maakte een portret van Varoufakis. 'Hij was de voorbije zes maanden het intellectuele gezicht van de Griekse rebellie', schrijft hij. 'Een minister zonder das, met hemd uit de broek, die zijn collega-ministers uit de eurozone horendol maakte. Een academicus die zo vaak aan zijn studenten zei dat ze het ‘heersende paradigma moesten omverwerpen’ dat die studenten de slogan op T-shirts begonnen te drukken.'

 • Topoverleg komt op gang

  Terwijl de timing van de ECB-beslissing onduidelijk is, staat al wel vast dat er dinsdag om 13u en vergadering gepland staat van de Eurogroep. Dat heeft een woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem alvast aangekondigd. Het is onduidelijk of Griekenland daarbij aanwezig zal zijn en wat zij op de tafel zullen leggen. In het geval van een vraag om schuldherschikking heeft Christian Noyer, lid van de adviesraad van de Europese Centrale Bank (ECB), al duidelijk gemaakt dat die vlieger niet op gaat voor de ECB-schuld. Morgenavond volgt dan een Europese top waar de leiders van de eurozone elkaar zien. 

 • Financiënman Varoufakis neemt ontslag

  De Griekse minister van Financiën stapt op. Hij zegt zo premier Tsipras meer kans te willen geven een deal te sluiten met de Europese partners. Euclid Tsakalotos, de Griekse hoofdonderhandelaar met de internationale schuldeisers, zou favoriet zijn om Varoufakis opvolgen, meldt Reuters op gezag van een Griekse regeringsbron.

  'Minister No More'. Met die aanhef kondigt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op zijn blog zijn ontslag aan. Verrassend, de ochtend nadat de Grieken overtuigend 'nee' zegden tegen het Europese besparingsbeleid. Varoufakis had beloofd bij een 'ja' af te treden. Hij treedt dus ook na de door hem gewenste 'nee' evengoed af.

  'Snel na de aankondiging van de resultaten van het referendum, werd het me duidelijk gemaakt dat sommige leden van de Eurogroep me er liever niet bij hebben bij de vergaderingen', omschrijft Varoufakis die beslissing. Varoufakis legt uit dat premier Alexis Tsipras mogelijk vlotter een akkoord uit de brand zal kunnen slepen met de schuldeisers zonder zijn aanwezigheid. 

  ©REUTERS

 • Financieel rampscenario dreigt na Grieks ‘nee'

  Met een overtuigende meerderheid hebben de Grieken zondag hun afkeer getoond van het Europese besparingsbeleid. Bijna 62 procent stemde tegen de Europese voorstellen.

  Op het Syntagma-plein barstte ‘s avonds een volksfeest los. Tsipras sprak de mensenmassa toe via de nationale televisie. ‘Jullie hebben een dappere keuze gemaakt’, zei hij. De Griekse zei met Europa te willen praten over nieuwe hervormingen.

  Want ondanks hun overwinning, zullen de feestvierders aan de bankautomaat vaststellen dat de Griekse problemen niet tijdens de nacht zijn verdwenen. De banken staan zo goed als droog en zonder ingreep van de Europese Centrale Bank dreigt een snel Grieks bankroet. Dat leidt tot een financieel domino-effect en mogelijk tot een Grexit

  Herlees hier de liveblog van zondag. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud