Advertentie

'Zeggen dat het economische vluchtelingen zijn, is de waarheid heel veel geweld aandoen'

Groen-voorzitster Meyrem Almaci ©BELGA

Groen-voorzitster Myrem Almaci vraagt dat de Belgische regering in de vluchtelingencrisis een voorbeeld neemt aan Duitsland.

De huidige toestroom van vluchtelingen brengt voor de samenleving uitdagingen met zich mee, maar onze leiders moeten de situatie niet opkloppen en de bevolking duidelijk maken dat we niet worden overspoeld. Dat verklaarde Groen-voorzitster Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1.

'Ik hoor veel retoriek die de angst aanwakkert', betreurde Almaci.

De Groen-voorzitster stelt vast dat de huidige toename van het aantal asielzoekers dat in Europa en in ons land aankomt, gepaard gaat met heel veel desinformatie. Dat de situatie onze samenleving voor uitdagingen plaatst, ontkent Almaci niet, maar je moet het verhaal in proportie brengen en de situatie niet opkloppen. 'Wij kunnen dit aan. Dit is beheersbaar', onderstreepte ze. 'Het zijn geen cijfers die onoverkomelijk zijn.'

Almaci reageerde deels op uitspraken van haar N-VA-collega Bart De Wever. In Het Laatste Nieuws stelde De Wever zaterdag dat je oorlogsvluchteling bent tot je een grens bent overgestoken waar je veilig bent. 'Voor een Syriër is dat de Turkse grens.' Als die vluchtelingen daarna toch de boot willen nemen naar Griekenland en dan verder trekken richting Duitsland, dan gaat het volgens De Wever om economische vluchtelingen.

'Zeggen dat dit economische vluchtelingen zijn, is de waarheid heel veel geweld aandoen', vindt Almaci. Ze begrijpt ook niet waar de discussie over het invoeren van een tijdelijk statuut voor vluchtelingen vandaan komt. 'Een tijdelijk statuut gaat het feit dat ze hier staan, niet oplossen', luidde het. De discussie zou volgens haar moeten gaan over meer taallessen en de versterking van de VDAB.

'De mechanismen die asielzoekers opvangen, moeten worden versterkt in plaats van ze uit te hollen', besloot de voorzitster van Groen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud