#12: Logistieker VGP zoekt lebensraum in Spanje

VGP-CEO Jan Van Geet. ©RV DOC

Het ging hard voor logistiek projectontwikkelaar VGP. De jarenlang slapende koers explodeerde en de winst schoot omhoog. Het familiale bedrijf uit Zele is nu een gevestigde Europese waarde.

Met de bouw van een half miljoen vierkante meter is VGP dit jaar de op een na grootste Europese logistieke ontwikkelaar.

Nog niet zo lang geleden gingen WDP en Montea met alle aandacht lopen in de logistieke vastgoedwereld. Dat is niet langer zo na de spectaculaire opmars van VGP. Let wel: WDP en Montea zijn gereglementeerde vastgoedgroepen. VDP is een vastgoedontwikkelaar zonder rating, die analisten wegens zijn lage free float van 6 procent - het aantal vrij verhandelbare aandelen - niet in de gaten houden. Bovendien zijn de eerste twee vooral actief in de Benelux, terwijl VGP vooral in Duitsland en Centraal-Europa slimme depots uit de grond stampt. De groep doet dat in een duizelingwekkend tempo zonder dat dat ten koste gaat van de winst en dus het potentieel dividend. Integendeel.

Raak de cijfers bovenaan de grafiek aan voor details. Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Toen VGP in december 2007 naar de beurs trok, was er nauwelijks belangstelling. ‘Op duizend beleggers na was niemand geïnteresseerd in de ontwikkeling van vastgoed in Oost-Europa’, zei CEO Jan Van Geet begin maart. En dus domineren investeerder Bart Van Malderen (47%), Van Geet zelf (25%) en de Tsjechische partner Jan Prochazka (13%) nog altijd het kapitaal. De deal met de vastgoedpoot van het Duitse Allianz veranderde veel. De 50/50-joint venture bezorgde VGP een langetermijnpartner en maakte bovendien veel cash vrij. Mede daardoor keerde VGP voor het eerst sinds de beursgang een dividend uit. De overeenkomst verzekerde ook dat VGP zich kon concentreren op zijn kernactiviteit, het ontwikkelen van opslagplaatsen. De aankondiging van de alliantie bezorgde het aandeel een eerste koersopstoot (1).

En 2017...

Spanje moet de komende jaren de nieuwe groeimarkt voor VGP worden, na Duitsland en Tsjechië. De groep gaat er minstens een kwart miljard euro investeren in opslagplaatsen in grote steden en havens als Madrid en Barcelona.

Grootgrondbezitter. Om depots te bouwen heb je grond nodig. Het voorbije jaar verwierf VGP al meer dan 600.000 m2 aan terreinen, waarvan ruim de helft in Duitsland en de rest in Tsjechië. Daarnaast heeft VGP een optie op ruim 600.000 m2 gronden in Spanje en Slovakije.

Na een geslaagde herfinancieringsoperatie met Aareal Bank in juni sprong het aandeel weer 9,5 procent hoger (2). En met de bekendmaking van sterke halfjaarcijfers eind augustus was het hek helemaal van de dam: +14 procent (3).

Toen het bedrijf in september een lening lanceerde, onder meer om de Spaanse markt aan te boren, ontstond een stormloop op die obligaties. De 225 miljoen was in een mum van tijd verpatst. En ook die operatie joeg het aandeel omhoog (4), waardoor het op 9 september een piek van 80 euro bereikte. Die obligatie was de eerste in meer dan een jaar van een Belgische niet-financiële onderneming waarop ook kleine beleggers konden intekenen.

Alsof hij nog een kroon op 2016 wilde zetten, maakte Van Geet in november bekend dat VGP een distributiecentrum voor onlinereus Amazon ging bouwen in Frankenthal. Een referentie die kan tellen. VGP evolueerde zo over het voorbije jaar tot de na Goodman grootste ontwikkelaar voor vastgoed in Europa. Liefst een half miljoen vierkante meter logistiek vastgoed was het werk van VGP in 2016.

Morgen: Fagron

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud