Advertentie

Melexis | De turbo op uw aandelenportefeuille

Françoise Chombar, CEO Melexis ©Dieter Telemans

De chipfabrikant Melexis profiteerde dit jaar maximaal van de volop investerende autobouwers. Het bedrijf werd meer dan 1 miljard euro waard. En het aandeel schoot 53 procent omhoog.

Melexis  haalt het gros van zijn omzet uit chips en sensoren voor auto’s. Gemiddeld zitten zes chips van Melexis in één auto, van de duurste BMW tot de budgetmodellen van Tata. Aangezien de autobouwers weer groeien en investeren in technologie beleeft het Ieperse technologiebedrijf in 2014 een boerenjaar.

Dat wordt weer een succesjaar, stellen 16 Belgische analistenteams. Melexis blijft volop profiteren van de bloeiende wereldwijde automarkt. En het technologiebedrijf loopt bovendien voorop in zijn nichesector, het wint gestaag marktaandeel. Analisten verwachten daarom een bovengemiddelde omzet- en winstgroei in de komende jaren.

En ondertussen betreedt Melexis ook almaar meer andere paden dan de automobielsector. Zo steken de Ieperse chips in heel wat consumentenelektronica.

In het begin van het jaar wordt Melexis - zoals een derde van de 100 bedrijven op de Brusselse continumarkt - meer dan 1 miljard euro waard. In anderhalf jaar is de beurswaarde verdrievoudigd. De trend naar almaar groenere, veiligere en zelfrijdende auto’s legt het bedrijf geen windeieren. De afgelopen drie jaar stelde geen enkel kwartaalrapport teleur.

Zo ook niet het slotkwartaal van 2013, blijkt in februari. (1) Melexis overtreft zijn eigen verwachtingen en blijft gestaag marktaandeel winnen.

Begin maart is het voor beleggers even schrikken als bekend raakt dat CEO Françoise Chombar zich in de kiescampagne van 25 mei stort. (2) Maar gelukkig benadrukt de topvrouw dat ze geen politiek mandaat ambieert en Melexis haar prioriteit blijft.

Eind april beleeft het aandeel met meer dan 10 procent winst een topweek. (3) Het eerste kwartaal, traditioneel een zwakker kwartaal, is zo goed dat Melexis al meteen zijn jaarprognoses kan optrekken.

Het beweegt niet alleen in Ieper. De sector van chips en sensoren voor auto’s is volop in beweging. De sectorgenoten Hittite Microwave en Aptina Imaging worden overgenomen. (4) Is Melexis is de volgende prooi? Analisten denken van niet, maar het aandeel blijft de ene na de andere recordkoers aantikken. Dat komt deels ook omdat sommige analisten stellen dat de groeiprognoses van het management te voorzichtig zijn.

Die stelling wordt bewaarheid in het halfjaarrapport. (5) De resultaten zijn sterk en Chombar kan haar doelstellingen andermaal opkrikken. Ze mikt nu op een omzetgroei van 17 à 20 procent en een bedrijfswinstmarge van meer dan 25 procent. En de CEO vergeet haar aandeelhouders niet te belonen: het interim-dividend dikt 43 procent aan tot 1 euro bruto per aandeel.

In oktober ontsnapt het niet aan de algemene beursdip omdat beleggers zich zorgen maken over de Europese economie en de wereldeconomie. Bovendien waarschuwt sectorgenoot MicroChip Technology voor een afkoeling van de sector. (6)

In het derde kwartaal is daar alvast niets van te merken. Chombar wordt voor de derde keer dit jaar optimistischer. (7) De omzetgroei zal zowat 20 procent bedragen, de bedrijfswinstmarge meer dan 26 procent. Met een winst van meer dan 11 procent beleeft het aandeel zijn beste week van het jaar. Niet veel later stijgt het aandeel tot zijn hoogste koers van het jaar. (8)

©rv

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud