EVS | Marktleider en marktlijder

Joop Janssen, CEO EVS ©BELGA

Met een koersverlies van 43 procent was EVS dit jaar een van de slechtst presterende aandelen op de Brusselse beurs. De marktleider in beeldservers stelde nota bene in een sportjaar zwaar teleur.

Het jaar begint nochtans goed voor EVS. Het Luikse technologiebedrijf rapporteert eind februari degelijke cijfers over 2013. En bovendien laat een beter dan gevuld orderboek het beste verhopen voor 2014. (1)

De fabrikant van beeldservers voor liveopnames op televisie van sport, entertainment en nieuws is niettemin op zijn hoede omdat sommige regio’s in de wereld slabakken.

In mei blijkt dat die voorzichtigheid terecht was. In de eerste drie maanden - het kwartaal van de Winterspelen in Sochi - realiseerde EVS 10 procent minder omzet en bijna een derde minder winst. Voor heel 2014 rekent topman Joop Janssen op bijna 10 procent groei. Teleurstellend in een jaar met Winterspelen en WK Voetbal. Het aandeel gaat 7,7 procent onderuit. (2)

Het is het begin van een maandenlange afgang. Het hoogste punt van het jaar dat begin april werd aangetikt, zal nooit meer in zicht komen. Analisten blijven nochtans in het aandeel geloven, eind juni prijkt EVS nog altijd op de favorietenlijstjes, verzameld door De Tijd. Al is het aandeel wel van plaats 1 naar 10 gezakt.

Eind juli verkoopt EVS zijn belang van 41 procent in dcinex, een specialist in digitale cinema. Van de Franse overnemer Ymagis ontvangt het cash, aandelen en obligaties met een totale waarde van 10,8 miljoen euro. (3)

In de tweede jaarhelft gaat EVS door het stof. Het omzetalarm in het halfjaarrapport doet het aandeel 10 procent kelderen. (4) CEO Janssen tracht de meubelen te redden door te stellen dat het bedrijf, net als de rest van de sector, een tijdelijke dip doormaakt. Tevergeefs, ook in september stapelen de (koers)verliezen zich op.

Hoog tijd om in te grijpen, oordeelt de raad van bestuur, en ze zet Janssen na een korte carrière van twee jaar aan de deur. (5) In afwachting van een opvolger neemt onafhankelijke bestuurder Muriel de Lathouwer ad-interim de honneurs waar.

Kort daarna bereikt het aandeel met 23,88 euro zijn laagste punt van het jaar. (6) Daarmee staat EVS weer op het niveau van maart 2009.

Bodemvissers schieten in actie en zien zich gesteund door het beursblad De Belegger dat zijn advies optrekt van ‘houden’ naar ‘bijkopen’. Na de fikse koersval is het technologiebedrijf een overnameprooi geworden, luidt het.

Die overnamespeculatie zwelt in november aan als twee sectorgenoten - het Noorse Virtz en het Amerikaanse ChyronHego - in handen vallen van private-equityspelers. Dat nieuws én het snoeien van De Lathouwer in de verwachte kosten en het aantal chefs (van 14 naar 5) doet het aandeel midden november 9 procent hoger springen. (7)

Morgen: Hamon

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud