Advertentie

Franse faux pas geeft vertrouwen in Hamon stevige knauw

Francis Lambilliotte ©Lieven Van Assche

Kwartaal na kwartaal pakt Hamon uit met een goedgevuld orderboek. Maar 2014 zal bij beleggers in het engineering bedrijf voor altijd te boek staan als het jaar van de pijnlijke boekhoudfout.

Hamon begint het jaar met een rally op kousenvoeten. Daarmee breit het aandeel nog een kort verlengstuk aan een sterk 2013, een jaar dat bijna 30 procent winst bracht. Op 24 januari noteert de Waalse producent van industriële systemen voor koeling en rookzuivering op zijn hoogste peil van het jaar (1).

Hamon moet bewijzen dat de boekhoudfout een eenmalig probleem was. Daarnaast is het zaak het goedgevulde orderboek te vertalen in betere cijfers. Door vertrouwen alleen zal de belegger niet terugkeren. Alleen betere resultaten zullen de voormalige Waalse Onderneming van het Jaar opnieuw met betere beursprestaties doen aanknopen.

Eind februari publiceert het bedrijf teleurstellende resultaten voor 2013 (2). De omzet en de bedrijfswinst liggen hoger dan het jaar voordien, maar door hogere financiële lasten en belastingen duikt Hamon onderaan de resultatenrekening onverwacht voor 5,7 miljoen euro in het rood. Het lichtpuntje is een goedgevuld orderboek.

Bij de eerstekwartaalresultaten bouwt de groep voort op de positieve ordertrend. Topman Francis Lambilliotte maakt zich sterk dat Hamon weer met winst kan aanknopen. Dat betekent dat de belegger zicht krijgt op een dividend. ‘We streven naar een pay-outratio van 30 tot 35 procent’, klinkt het (3).

Maar eind augustus krijgt het vertrouwen een knauw. Hamon bekent dat er een fout van 40 miljoen euro geslopen is in de boekhouding van de Franse dochter. ‘We zijn zeker dat dit een eenmalig probleem was, te wijten aan mismanagement op lokaal niveau. We hebben maatregelen genomen’, probeert Lambilliotte de schade te beperken. Toch gaat in twee dagen tijd een kwart van de beurswaarde in rook op (4).

Door de boekhoudfout zakt het eigen vermogen en voldoet Hamon niet langer aan zijn bankconvenanten. Onder druk van de banken moet het bedrijf minstens 20 miljoen euro weten op te halen. In de aanloop naar de operatie zakt het aandeel dieper weg.

We zijn er zeker van dit een eenmalig probleem was, te wijten aan mismanagement op lokaal niveau.
francis lambilliotte
ceo

Begin oktober komt het verlossende bericht (5). De oprichtersfamilie en de Waalse overheid steken Hamon elk 10 miljoen euro toe. Zo harkt het bedrijf het benodigde kapitaal bijeen. Door de transactie zakt het belang van de familie Lambilliotte naar 61,1 procent. De Waalse overheid vertienvoudigt haar belang tot 11,2 procent.

Bijna aan het einde van het beursjaar kan de onderneming opnieuw op de interesse van de belegger rekenen (6). Het kwartaalrapport toont beterschap. De bestelbonnen nemen met een derde toe tot bijna een half miljard euro. De groeilanden zijn goed voor 59 procent van de bestellingen. Om daar als belegger blootstelling aan te krijgen, hoeft u dus niet noodzakelijk buiten de eigen landsgrenzen te kijken.

Morgen: IBA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud