Advertentie

IBA | Winst maken na de schoonmaak

Olivier Legrain, CEO IBA ©Thierry du Bois

IBA was in 2014 het best presterende aandeel in Brussel. De schoonmaak van enkele heikele dossiers is achter de rug. Het bedrijf maakt opnieuw winst en oncologen zien steeds meer heil in de Waalse technologie.

Met de verkoop van zijn minderheidsbelang in een Canadees bedrijf en het opdoeken van een Zweedse tussenholding, zet CEO Olivier Legrain definitief een streep onder de schoonmaakoperatie. (1)

Misschien zit er wel opnieuw een klein dividend in voor de IBA-aandeelhouders. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2008. De financiële ruimte is er alleszins. IBA zal 2014 naar alle waarschijnlijkheid met een nettokaspositie afsluiten. Dankzij de winstmotor die opnieuw draait en een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro.

Onder het bewind van Legrain heeft IBA, gespecialiseerd in protontherapiesystemen voor kankerbehandeling, in twee jaar tijd een einde gemaakt aan een reeks probleemdossiers en claims die als een zwaar van Damocles boven het hoofd hingen. De bladzijde is omgeslagen, maar laat wel nog sporen na in de jaarcijfers van 2013. Het bedrijf boekt voor het derde jaar op rij verlies, te wijten aan de IFRS-boekhoudnormen. ‘Ook als CFO leer je nog continu bij over het kluwen van IFRS’, reageert financieel directeur Jean-Marc Bothy.

Maar beleggers hebben meer oog voor wat 2014 brengt (2). ‘5 à 10 procent omzetgroei en 22 à 23 miljoen euro bedrijfswinst’, luidt de ambitie van IBA. Dat laatste impliceert een groei van 25 procent. Met die prognose op zak, trekt het bedrijf op road-show. Het besef bij investeerders groeit dat alle lijken nu wel uit de kast zijn gevallen. En dat het bedrijf niet enkel toptechnologie in huis heeft, maar daar eindelijk winst uit zal halen. ‘In het verleden lag de focus vooral op superieure technologie ontwikkelen, met zware investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Maar nu lijkt het bedrijf zich tevreden te stellen met een Mercedes in plaats van Rolls-Royces. En het doet ook niet meer zoveel toegevingen om een contract binnen te halen. De minder winstgevende laat IBA liever aan de concurrentie’, zegt Jan De Kerpel van KBC Securities. Het aandeel stijgt ruim 30 procent in amper twee weken tijd.

De halfjaarcijfers (2) - ‘We zijn op weg onze jaarprognoses in te lossen’ - en de jaarlijkse Astro-conferentie voor oncologie en radiologie zetten een tweede, steile klim in gang. Op die bijeenkomst in San Francisco was protontherapie een hot item. (3) Artsen raken steeds meer overtuigd van de voordelen van protontherapie voor de behandeling van bepaalde kankertumoren. En met een marktaandeel van 50 procent in die markt is het Waalse bedrijf wereldleider. Dat inspireert het Amerikaanse beurshuis Jefferies tot een koopadvies (4). ‘IBA heeft nauwelijks concurrenten in een markt die de komende jaren alleen maar aan belang wint. Maar de markt zal pas echt in een versnelling komen als IBA erin slaagt de kostprijs voor protontherapie nog te verlagen.’

Intussen hebben IBA en Philips de krachten gebundeld om nog betere protontherapiesystemen te bouwen. Philips biedt zijn expertise in beeldvorming aan om tumoren heel precies te lokaliseren, waarna de stralingsapparatuur van IBA die tumoren heel scherp en juist kan ‘beschieten’. De samenwerking zal niet meteen omzet genereren, maar wel de technologische voorsprong in de komende jaren garanderen.

Dinsdag: KBC

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud