Advertentie

KBC | Kan eindelijk nieuw verhaal vertellen

KBC ©BELGA

Voor KBC werd 2014 het jaar waarin het definitief al het puin uit zijn crisisverleden wist weg te werken. De groep is ook niet langer gebonden aan de beperkingen van de Europese Commissie.

Veel tijd om te bekomen van de feestdagen kregen beleggers in KBC niet. Nog geen week ver in het nieuwe jaar kondigt KBC aan dat het opnieuw een belangrijke schijf zal terugbetalen van de in totaal 7 miljard euro overheidssteun die het na de crisis ontving (1). De bank-verzekeraar had eerder al de federale staat terugbetaald, nu is de Vlaamse overheid aan de beurt. KBC stort vroeger dan gepland 500 miljoen euro aan steun én boete terug. Al is het werk nog niet af. KBC moet Vlaanderen nog altijd 2 miljard euro terugbetalen, plus 1 miljard euro.

De cruciale vraag is wanneer KBC de laatste schijf Vlaamse staatssteun zal terugbetalen. In principe heeft de groep daar tot eind 2017 de tijd voor. Maar iedereen gaat ervan uit dat dat vroeger zal gebeuren. Zit er, net als vorig jaar, opnieuw een nieuwjaarscadeau voor de Vlaamse overheid aan te komen?

Een maand later publiceert KBC sterke jaarcijfers (2). Met een nettowinst van 1 miljard euro over 2013 doet de groep het zelfs beter dan analisten hadden verwacht. Als gevolg van eerdere afspraken met Europa wordt er over 2013 en 2015 geen dividend uitgekeerd. Maar KBC laat wel verstaan dat er over dit jaar een dividend van bruto 2 euro wordt uitbetaald. Vanaf 2016 wil KBC met een normaal dividendbeleid aanknopen en de helft van zijn winst uitkeren.

Midden mei legt KBC opnieuw beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers voor. Bovendien bouwt het de resterende portefeuille herverpakte bedrijfskredieten (CDO’s) verder af. Toch krijgt het aandeel een oplawaai. Beleggers merken dat de rente-inkomsten lager zijn uitgevallen (3). In het tweede kwartaal zet KBC geld opzij na een besluit van de Hongaarse regering. Die laat lokale banken zoals KBC-dochter K&H opdraaien voor omstreden hypotheekleningen in vreemde valuta (4).

Na de zomer blijkt dat de verkoop van de Antwerpse Diamantbank aan het Chinese Yinren niet kan plaatsvinden. Die verkoop was een van de onderdelen van het Europese herstructureringsplan van de bank-verzekeraar. Nu zal KBC de Diamantbank geleidelijk laten uitdoven. KBC schrapt niet veel later de laatste twee punten op zijn Europese to-dolijst: de laatste CDO’s in portefeuille worden ontmanteld en KBC Deutschland wordt verkocht (5).

Eind oktober slaagt KBC zonder veel moeite in de Europese stresstests voor de banksector (6). Niet veel later rondt KBC de verkoop af van zijn Duitse dochter. Daardoor is de groep niet langer gebonden aan de beperkende voorwaarden van de Europese Commissie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud