Advertentie

Nyrstar | De eeuwige optimist wordt bedankt

©Photo News

Het lijkt Nyrstar maar niet te lukken om eens een jaartje uit de schijnwerpers te bleven. Alweer een tumultueus jaar 2014 werd afgesloten met het ontslag van CEO Roland Junck.

2011: -33 procent, 2012: -23 procent, 2013: -46 procent. Het beurspalmares van Nyrstar en CEO Roland Junck oogt bijzonder pover aan het begin van het jaar. De Luxemburger werd in 2009 ingehaald als de redder van Nyrstar, na een desastreuze passage van de Australiër Paul Fowler. Junck drukte meteen zijn stempel. Hij haalde bijna een miljard euro op bij beleggers om te investeren in mijnen. Zo moest smelter Nyrstar transformeren in de verticaal geïntegreerde zinkgroep Nyrstar, die kon voorzien in de eigen zinkbehoefte.

Volgend jaar belooft voor Nyrstar niet minder saai te worden. Een eerste heikel punt is Talvivaara. Indien het bankroet definitief is, moet Nyrstar opnieuw een miljoenenafboeking slikken. Verder is het afwachten hoe de evaluatie van de mijnen verloopt. Mogelijk worden er activa verkocht, maar tegen welke prijs? En komt er een nieuwe CEO? Of blijft veteraan Heinz Eigner op post. Geen mens kent Nyrstar beter dan de Duitser die zijn carrière in de metaalsector in 2002 begon bij... Umicore.

Maar de strategie van Junck werd pover uitgevoerd. Nyrstar kocht mijnen van slechte kwaliteit en vertilde zich aan een zinkleveringsdeal met het Finse Talvivaara. Het is dan ook niet zo’n verrassing wanneer Nyrstar bij de jaarcijfers (1) bijna 200 miljoen euro moet afboeken op de waarde van de mijnen. De smelters zagen hun winstbijdrage met 10 procent toenemen naar 149 miljoen euro, in de mijnbouwpoot tuimelde de bedrijfswinst met 40 procent naar 78 miljoen euro.

In april (2) verstrekt Nyrstar een noodlening aan zijn Finse partner Talvivaara die op een bankroet afstevent. In mei (3) komt er nog slecht nieuws. Nyrstar heeft de financiering van de herontwikkeling van zijn smelter in het Australische Port Pirie rond, maar de factuur ligt wel bijna de helft hoger dan verwacht. In Port Pirie wil Nyrstar een oude loodsmelter omvormen tot een moderne recyclagefabriek zoals Umicore in Hoboken heeft gedaan.

In de zomer bereikt de koers een dieptepunt van 1,80 euro, maar vervolgens geven de stijgende zinkprijs en de dollarhausse het aandeel de wind in de rug (4). Het geluk lijkt Nyrstar weer toe te lachen. Dankzij alweer een sterke prestatie van de smelterijen kan Nyrstar over het eerste halfjaar verrassen met een bedrijfswinst van 110 miljoen euro, een stijging met 10 procent tegenover vorig jaar. ‘Met deze zinkprijzen kan eender welk management geld verdienen’, klinkt het bij analisten. Voor het eerst zegt Nyrstar dat een aantal mijnen als ‘niet-kernactiva’ worden beschouwd. Ze staan dus te koop.

Begin september (5) kondigt Nyrstar aan dat het 600 miljoen euro wil ophalen met een kapitaalronde en een obligatie-uitgifte bij grote beleggers. De voorwaarden (6) zijn een schok. Op zijn nieuwe schuld betaalt Nyrstar een wurgrente van 9 procent. Aandeelhouders worden voor het blok gezet met een ‘alles-of-niets’-kapitaalverhoging. Wie niet intekent, ziet zijn belang met de helft verwateren.

Nadat de kapitaalverhoging tot een goed einde wordt gebracht, regent het koopadviezen (7) van analisten. Het sentiment lijkt eindelijk te keren. Roland Junck lijkt weer stevig in het zadel te zitten.

In november duikt een nieuwe speler op in het kapitaal van Nyrstar. De discrete Nederlandse grondstoffentrader Trafigura (8) bouwt een belang van 15 procent op. Eerder dit jaar deed Trafigura iets gelijkaardig bij de mijngroep Emed. Kort daarna stond de hele raad van bestuur op straat. Bij Nyrstar loopt het zo’n vaart niet. Wie kort daarna wel zijn boeltje mag pakken is Roland Junck (9). De eeuwige optimist had het de voorbije jaren te bont gemaakt.CFO Heinz Eigner neemt ad interim over. Het jaar eindigt met een j’accuse van tweede aandeelhouder Umicore (10). ‘Nyrstar moet terug naar zinkverwerking’, klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud