Advertentie

Ontex | Luiermaker absorbeert snel schuldenlast

Charles Bouaziz, CEO Ontex

Wie intekende op de beursgang van Ontex in juni, heeft een rendement van 30 procent. De luier maker ontpopte zich als een cashflowmachine en delgde in sneltempo zijn schulden.

Voor beleggers op de beurs van Brussel is het in juni een blij weerzien: voor de eerste keer in de Belgische geschiedenis keert een bedrijf dat de beurs verlaten had terug naar het koersenbord. De luiermaker, gesticht door de familie Van Malderen, noteerde al tussen 1998 en 2003 in Brussel, en was via enkele omzwervingen in handen gekomen van de private-equitygroepen Texac Pacific en Goldman Sachs Capital Partners. Aanvankelijk is de honger naar de aandelen mager, zeker van particulieren. Kleine beleggers vragen amper 3,9 procent van de aandelen. De plaatsing gebeurt tegen 18 euro per stuk, volgens velen een tegenvaller. De operatie dient niet alleen om de bestaande aandeelhouders een exit te bieden, maar brengt ook vers kapitaal aan. Van de bijna 600 miljoen euro gaat 325 miljoen naar schuldverlichting.

Ontex moet bewijzen dat het zijn ambities op middellange termijn kan inlossen. Het bedrijf gaat zelf uit van een groei met 4 à 6 procent. De relatief hoge operationele winstmarge van 10,2 procent kan licht onder druk staan wegens hogere grondstoffenkosten (papier en houtpulp) en de daling van de roebel, al compenseert de goedkopere olie dat voor een deel.

Het is ook uitkijken naar de rentree van Procter & Gamble in de markt voor incontinentieluiers. P&G boort nu al het retailkanaal aan via het merk Always, maar wil naar verluidt ook via farmagroothandels gaan werken om meer in rusthuizen te kunnen verkopen.

Ontex maakt eind maart ook kans om D’Ieteren te vervangen in de Bel20-index.

Op zijn eerste dag spurt Ontex ruim 5 procent hoger (1). Bemoedigend is dat ook CEO Charles Bouaziz voor bijna 12 miljoen euro op de IPO intekent. Moody’s verhoogt de kredietrating voor het bedrijf. Maar daarna volgt desinteresse en brokkelt de koers geleidelijk af (2).

Begin augustus gaat het weer naar boven, wanneer de internationale begeleiders van de beursgang hun eerste, uiteraard positieve, adviezen en koersdoelen uitbrengen (3).

Eind augustus bewijst Ontex met zijn kwartaalcijfers dat het zijn beloftes uit het prospectus kan inlossen (4). De omzet stijgt met een hoger dan verwachte 5,6 procent, de cashflow bijna 10 procent. Netto gaat Ontex in het rood wegens de hoge kosten van de beursgang. Belangrijk is dat alle divisies fors groeien. Ontex is een innovator in zijn sector. In incontinentie, waar Ontex in 1979 mee begon (de naam Ontex komt van ONderlegger-TEXtiel), kan de zwaarste luier al 2,5 liter absorberen.

Begin november stoomt de koers op wanneer Ontex zijn schulden herfinanciert (5). De groep betaalt op nieuwe obligaties en kredietlijnen van 730 miljoen euro nog 3,5 procent rente. Voordien moest Ontex gemiddeld 8 procent betalen. Het bespaart het bedrijf 28,7 miljoen euro rentelasten per jaar, meer dan de volledige jaarwinst van 2013.

Ook de derdekwartaalcijfers zijn beter dan verwacht (6). Dat Ontex vrijwillig enkele minder rendabele contracten opzegt, toont aan dat de groep de marges belangrijk vindt. CEO Bouaziz wil het ‘AB InBev van de luiers worden’: de kosten drukken, de marges verhogen, en de cashflows gebruiken om schulden snel terug te betalen. De schuldgraad daalt tot 2,8 keer de bedrijfswinst (ebitda).

Begin december volgt een tijdelijke zwakte omdat Goldman Sachs en TPG ruim de helft van hun belang in Ontex verkopen met een korting van 7 procent op de beurskoers (7). De twee bezitten nog 22 procent. Door de operatie neemt de free float, het percentage vrij verhandelbare aandelen, toe van 49 tot 73 procent. Ontex maakt zo kans om in maart D’Ieteren te vervangen in de Bel20.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud