Thrombogenics | Van hoop tot ontnuchtering

Patrik De Haes, CEO Thrombogenics ©Dries Luyten

De hoop op een overname tegen een redelijke prijs ging over in ontnuchtering. Het bedrijf geraakte niet verkocht. Beleggers twijfelen of Thrombogenics de verkoop in de VS alleen aan kan.

Het is februari en Rudi Mariën, aandeelhouder van Thrombogenics, wordt persona non grata bij het Leuvense biotechbedrijf. ‘Een blunder’, zo noemt hij de beslissing van het management om op eigen houtje het oogmedicijn Jetrea in de VS te verkopen. De verkoop startte begin 2013, maar komt niet van de grond. Ruim een miljard euro beurswaarde ging intussen verloren. ‘Iedereen heeft het werk onderschat, behalve de shorters’, zei oprichter Désiré Collen bij zijn afscheid als voorzitter. Mariën is harder in zijn taal. ‘Een beetje nederigheid was op zijn plaats geweest. Het bedrijf was beter een jaar geleden verkocht geweest.’

Thrombogenics start het jaar met een comfortabele cashpositie. Eind september had het nog 137 miljoen euro op de bankrekening staan. Maar hoe snel loopt die verder leeg? Hoe snel trekt de Jetrea-verkoop aan? Analisten waarschuwen dat de verwachtingen voor 2015 niet te hoog moeten liggen. Voor beleggers wordt het vooral uitkijken naar de uitkomst van enkele studies waarmee het bedrijf oogartsen duidelijk wil maken welke patiënten het meest gebaat zijn met Jetrea. Dat is nodig om hen te overtuigen van het nut van het medicijn.

Niet veel later (1) staat het bedrijf toch in de etalage. ‘We onderzoeken alle strategische opties’, aldus het persbericht. Het bedrijf neemt Morgan Stanley bij de hand om ‘Jetrea alle kansen te geven zijn commerciële potentieel in de VS te realiseren’.

Investeerders dromen al van een overname. Enkele analisten plakken een koersdoel van meer dan 30 euro op het aandeel. Maar critici wijzen erop dat beleggers geen al te hoge verwachtingen moeten hebben. Ze zien de strategische denkoefening als een ‘teken van zwakte’.

De geruchtenmolen begint te draaien (2). Het persagentschap Bloomberg meldt dat een zestal bedrijven interesse tonen in Thrombogenics. Waaronder enkele kleppers als Roche, Bayer en Alcon (Novartis). ‘De overnameprijs kan oplopen tot 940 miljoen euro, luidt het gerucht.

De zenuwen stijgen. Het aandeel ook. De eerste dagen toch. Hoe langer een overnamedeal uitblijft, hoe minder believers in een goede uitkomst er overblijven. Net voor de zomervakantie volgt de ontnuchtering (3). Het bedrijf wordt niet overgenomen. De financieel directeur doet een stap opzij. Het bedrijf kiest voor een ‘stand alone’ en gaat op zoek naar een partner om de verkoop van Jetrea aan te zwengelen.

En dat is nodig want bij de halfjaarcijfers blijkt dat de Jetrea-verkoop blijft dalen (4). Het management zet de tering naar de nering. 1 op de 5 jobs verdwijnt, onderzoeksprojecten worden in de koelkast gezet. Met de aanwerving van een topmanager van Bausch & Lomb en met omzetprognoses voor de komende jaren poogt het management het vertrouwen van beleggers te heroveren. 30 miljoen euro omzet in de VS in 2016. En 100 miljoen euro in 2019, inclusief royalty’s. De poging mislukt. ‘Er is veel werk aan de winkel’, zeggen waarnemers. Het aandeel zakt verder weg. Voor shorters is dat het signaal om hun posities af te dekken. Zelfs Perceptive Advisors, de grootste shorter, gaat richting exit.

Een beetje nederigheid was op zijn plaats geweest.
rudi mariën
biotechinvesteerder

Nieuws over een commerciële samenwerking in de VS blijft intussen uit. ‘Zolang de verkoop niet verbetert, zie ik niet in wie er zijn schouders zal willen onderzetten’, zegt een analist van JP Morgan (5). ‘Thrombogenics zal zijn prognoses met 20 procent missen.’ Ondanks een korte heropleving in oktober, tijdens een oftalmologiecongres in Chicago, eindigt Thrombogenics het jaar met 67,5 procent koersverlies.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud