UCB | Drie keer drie letters: UCB, CVN en BER

Roch Doliveux, CEO UCB ©Thierry du Bois

Het laatste jaar met Roch Doliveux in de rol van CEO, was een boerenjaar voor UCB. Al begon het optimisme bij beleggers de laatste maanden scheurtjes te vertonen.

De beurswaarde van UCB stijgt in februari voor het eerst boven 10 miljard euro (1). Beter kon CEO Roch Doliveux zijn moment niet kiezen om zijn opvolger Jean-Christophe Tellier voor te stellen. Doliveux stopt ermee (2). Na tien opmerkelijke jaren waarin hij met UCB twee miljardenovernames deed waarmee hij de toekomst van het bedrijf garandeerde.

De Fransman Jean-Christophe Tellier heeft intussen het roer overgenomen van Roch Doliveux. Hij mag beleggers meteen warm maken voor de volgende golf nieuwe medicijnen die eraan komen: Brivaracetam (epilepsie), Epratuzumab (lupus) en Romosozumab (osteoporose). Kortweg de BER-golf. In het eerste kwartaal maakt UCB de laatste studieresultaten voor het lupusmedicijn bekend. Ons meest riskante onderzoek, erkent het bedrijf. Maar wel een met een mogelijk groot rendement aangezien er nog geen lupusbehandelingen op de markt zijn.

De jaarresultaten (3) spreken boekdelen. De omzet daalde met 1 procent, maar de drie nieuwe medicijnen Cimzia, Vimpat en Neupro (CVN) boekten 27 procent meer omzet. Het management denkt dat CVN de komende jaren op de piek een omzet van 3,1 miljard euro kan halen. Het bedrijf staat voor jaren van groei. Door enige verwarring over de winstprognose voor 2014 - te wijten aan IFRS - schiet het aandeel na de jaarresultaten alle richtingen uit. Die dag ligt tussen de beurswaarde op de bodem en de piek een slordige 1,2 miljard euro. Een ideale koopgelegenheid voor de wakkere belegger.

De overnamegolf in de farmasector wint aan snelheid. Berichten over miljardendeals volgen elkaar op. UCB surft mee, ook al zouden investeerders intussen al moeten weten dat de familie Janssen het bedrijf wil verankeren. ‘We laten UCB niet los’, zegt Marc Van Steenvoort, directeur van de holding Tubize, dat de familiale belangen bundelt, in Trends (4). ‘We hebben volgehouden tijdens de moeilijke jaren. We willen nu ten volle van de goede jaren kunnen genieten.’

Terwijl beurshuizen als Petercam en ING het aandeel na de hausse van de kooplijst halen, raakt Citi in de ban van UCB (5). Koersdoel: 75 euro. ‘Dat impliceert een premie van 100 procent tegenover sectorgenoten, maar dat is gerechtvaardigd. De winst per aandeel zal de komende vijf jaren gemiddeld 25 procent stijgen, tegenover 11 procent voor de sectorgenoten.’

Midden in de zomervakantie volgt nog een opsteker voor UCB. Brivaracetam, een nieuw epilepsiemedicijn, lijkt goed op weg de volgende topper van UCB te worden (6). De resultaten van de laatste patiëntenproeven zijn goed. Het startschot voor de tweede ‘transformatiegolf’, zoals Doliveux het eerder noemde. ‘Er komt een nieuwe golf van medicijnen aan die het lot van UCB na 2020 vorm zal geven’, zei hij. ‘Al beseffen we dat misschien niet alle medicijnstudies succesvol zullen aflopen.’

De CVN-trein wint aan snelheid. Cimzia (7) is bij de halfjaarresultaten voor het eerst het grootste geneesmiddel van UCB. Na negen maanden (8) bereiken de CVN-verkopen 1 miljard euro. Dat 1 miljard euro is voor sommige analisten evenwel niet genoeg. Vooral de evolutie van Vimpat voldoet niet aan de verwachtingen. De omzet ervan daalde in de VS met 1 procent in het derde kwartaal. Het optimisme begint scheurtjes te vertonen. Dat de verkoop van Kremers Urban, de generische divisie van UCB, ‘slechts’ 1,2 miljard euro oplevert, doet daar nog een schepje bovenop (9). Enkele weken later blijkt zelfs dat die verkoop wordt afgeblazen omdat de Food and Drug Administration vraagtekens zet bij hét uithangbord van Kremers Urban, een medicijn tegen ADHD. Uitstel is geen afstel. Maar onzekerheid kunnen beleggers missen als kiespijn. Zo eindigt het topjaar van UCB alsnog met een tegenvaller.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud